nieuws

Belgische bakker wil jongeren enthousiasmeren

Nieuws

KLEINE-BROGEL – Bakker Boonen in Kleine-Brogel wil het imago van de bakkersstiel opkrikken. Daarom nodigt hij jongeren uit om een kijkje te komen nemen en een handje te helpen. ‘Zelfs jongeren die de bakkersopleiding volgen, hebben vaak geen idee hoe een moderne bakkerij er uitziet’, zegt Dominique Boonen.

Belgische bakker wil jongeren enthousiasmeren

KLEINE-BROGEL – Bakker Boonen in Kleine-Brogel wil het imago van de bakkersstiel opkrikken. Daarom nodigt hij jongeren uit om een kijkje te komen nemen en een handje te helpe. ‘Zelfs jongeren die de bakkersopleiding volgen, hebben vaak geen idee hoe een moderne bakkerij er uitziet’, zegt Dominique Boonen.

Dominique Boonen oefent zijn beroep al jaren met echte passie uit. Toen hij vorig jaar begon les te geven aan de bakkersschool, merkte hij echter dat heel wat jongeren vóór hun stage nog nooit een bakkerij van binnen hebben gezien, meldt Nieuwsblad.be. ‘Ik wil jongeren warm maken voor het beroep’, zegt Dominique. ‘We hebben te kampen met een negatief imago. Veel bakkerijen vinden geen jonge bakkersgasten meer om te komen werken of de bakkerij over te nemen. Terwijl de hotelschool vandaag – na succesvolle televisieprogramma’s als Mijn Restaurant – ‘hot’ is en veel meer inschrijvingen noteert, is dat voor de bakkersopleiding toch anders. Velen denken dat wij nog steeds een kot in de nacht moeten opstaan en dat alles handwerk is’, zegt de Belgische bakker.

Nederland
‘Door moderne machines als rijskasten is het nachtwerk een stuk verminderd. In veel bakkerijen, vooral in Nederland, heeft die trend zich al doorgezet. Daar werken de bakkersjongens van vijf uur ’s morgens tot twee uur ’s middags.’  De voorbije maanden kwamen al enkele nieuwsgierige jongeren kijken. Zo ook Yannick Goossens (12) uit Overpelt. En ook voor hem was het werk in de bakkerij een hele verrassing. ‘De bakkerij is moderner en werkt beter dan ik dacht’, zegt hij. De jongen vertelde zijn ouders dat hij chocolatier wil worden, en daarom dacht zijn moeder dat het interessant zou zijn een kijkje in de bakkerij te gaan nemen. ‘Ik speelde vroeger graag bakker. Dan maakte ik taarten met brood en jam. Vandaag mocht ik echt helpen brood bakken, chocoladebroodjes maken, worstenbroodjes en croissants in elkaar draaien. Zeer interessant vond ik het. Ik wil zaterdag terugkomen, want dan wordt chocolade en marsepein gemaakt. Na enkele uren ben ik nog zekerder dat ik de bakkersschool wil gaan volgen.’

De negatieve kanten van het beroep zal Dominique zeker niet verbergen. ‘En er is echt maar een minpunt, en dat is vroeg opstaan. We moeten hier niet meer met deeg zeulen, kneden of wat dan ook. Het is jammer dat het vroege opstaan veel bakkers vlak na het afstuderen, als ze een partner vinden, doet afhaken. Voor de rest is het een prachtig beroep vol afwisseling en dankbaarheid van de klanten. Een mens zal toch altijd brood blijven eten.’

 

Reageer op dit artikel