nieuws

Superieure kwaliteit uit Oldebroek en Zaandijk

Nieuws

Jan-Aart Schuld uit Oldebroek is Nederlands Held van de Smaak 2008. De jury roemde zijn innovatiekracht en zijn ambacht. Bunyamin Konuksever uit Zaandijk ging naar huis met de Publieksprijs.

Superieure kwaliteit uit Oldebroek en Zaandijk

Jan-Aart Schuld uit Oldebroek is Nederlands Held van de Smaak 2008. De jury roemde zijn innovatiekracht en zijn ambacht. Bunyamin Konuksever uit Zaandijk ging naar huis met de Publieksprijs.

Na enerverende provinciale voorrondes en een grootse finale in Zwolle is bakker Jan-Aart Schuld uit het Gelderse Oldebroek op 20 september uitgeroepen tot Held van de Smaak 2008. De jury was unaniem in haar oordeel over zijn Oldebroeker Akkerbrood. De deskundigen roemden het Nederlandse karakter van zijn brood, op basis van zelfverbouwde tarwe. Die wordt tussen de molenstenen gemalen in een windmolen in het nabije Oostendorp. Dat levert brood op met een diepe smaak die lang blijft hangen, en een losse structuur.
De publieksprijs ging naar het Zaanse Bakkertje in Zaandijk, waar Bunyamin Konuksever een uitgebreid assortiment voert onder het motto Grenzeloos Lekker. Het brood wordt gemaakt met een eigen desemcultuur, zonder broodverbeteraars, en het gebak bevat geen gelatine, zodat ook vegetariërs en moslims dit kunnen eten.

Stembiljet
Bunyamin Konuksever is bijzonder in zijn nopjes met de Publieksprijs. ‘Het is toch een applausje van de klant voor je inspanningen. We hebben vier producten meegenomen naar Zwolle, waaronder onze chocolade-explosie en de Zaanse mosterdstok. Die deden het goed bij de jury.’ Konuksever heeft een stembiljet laten maken, die hij heeft uitgedeeld in de winkel. Iedere klant wist op die manier hoe hij moest doorlinken naar de website van de Week van de Smaak. ‘Daarnaast hebben we ons vaste klantenbestand van 850 per e-mail benaderd.’ Konuksever weet ook al wat hij met de prijs van € 1000 gaat doen. ‘Die schenken wij aan De Witte Tulp in Amsterdam, een stichting die onder meer huiswerkbegeleiding geeft aan kinderen die achterop dreigen te raken.’

Innovatief
Jurywinnaar en Held van de Smaak 2008 Jan-Aart Schuld had niet verwacht dat hij de prijs zou winnen, gezien het concurrentieveld. Hij weet echter wel wat waarschijnlijk de doorslag heeft gegeven. ‘Ten eerste het innovatieve karakter van het product. Ik heb laten zien dat een mooi en lekker brood op basis van Nederlandse tarwe heel goed mogelijk is. De akkers, nu 3 hectare, liggen op een zichtlocatie wat een prima reclame is voor het streekeigen product.’ Daarnaast refereerde de jury aan het feit dat Schuld voortrekker is bij de protesten tegen de aangekondigde zoutverlaging. Toch wil hij dat graag nog even nuanceren. ‘Op zich ben ik geen tegenstander van het verlagen van de hoeveelheid zout in welk product dan ook, maar ik ben er op tegen eenzijdig de focus op brood te leggen. Elk argument dat wordt gegeven, is mijns inziens gemakkelijk te bestrijden.’ Schuld vermoedt dat het de industrie wel eens heel goed uit kan komen om het brood te slachtofferen. ‘Dat leidt de aandacht af van hun eigen producten als zoutjes, broodbeleg en noem maar op.’ Bovendien, zo betoogt de Held uit Oldebroek, zal een veel lager zoutgehalte moeten worden gecompenseerd door andere hulpmiddelen, om de smaak te behouden. ‘Ik zou eerst wel eens onderzocht willen hebben waarmee dat dan wel moet, en of die middelen uiteindelijk niet veel slechter zijn dan zout. Ik heb daarover tot op heden echter nog geen onderzoek gezien en tot die tijd heb ik mijn bedenkingen.’

 

Reageer op dit artikel