nieuws

Merendeel Vlaams Bio-brood komt uit Nederland

Nieuws

WASPIK/BRUMMEN – Vlaams bio-brood blijkt meestal allerminst uit Vlaanderen te komen, laat staan met Vlaamse granen gebakken te zijn. Het merendeel van het Vlaams Bio-brood komt uit Nederland. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Vlaamse opleidingsinstituut Landwijzer.

Merendeel Vlaams Bio-brood komt uit Nederland

WASPIK/BRUMMEN – Vlaams bio-brood blijkt meestal allerminst uit Vlaanderen te komen, laat staan met Vlaamse granen gebakken te zijn. Het merendeel van het Vlaams Bio-brood komt uit Nederland. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Vlaamse opleidingsinstituut Landwijzer.

Een zeer groot deel van het biologisch brood dat in Vlaanderen verkocht wordt, is afkomstig van 2 industriële Nederlandse biologische bakkerijen die elk een belangrijk deel van de Vlaamse bio-bakkerijen en de Vlaamse markt voor bio-brood hebben ingepalmd, meldt Food Holland. De ene is Bakkerij Ad Van der Westen, doorgaans ‘Zonnemaire’ genoemd, uit Waspik boven Breda en de andere is Bakkerij Verbeek, ook ‘Bulthuis’ genoemd, uit Brummen in de buurt van Arnhem.

Over de herkomst van het graan wordt nergens wat gezegd. Dat het van biologische kwaliteit is, is voor deze bakkerijen voldoende. Ook in hun afzet zijn ze niet meteen regionaal: ze exporteren bio-brood tot ver over de grenzen. De kans dat er graan uit Vlaanderen gebruikt wordt is miniem. In de Vlaamse biologische land- en tuinbouw is de teelt van granen voor menselijke consumptie bijna geheel verdwenen. Vele boeren, molenaars en bakkers geloven zelfs niet meer dat men in Vlaanderen granen van voldoende bakkwaliteit kan telen.

Als het om groenten, fruit, zuivel en vlees gaat, is er wél een groeiend besef bij de Vlaamse bio-consument dat het streek- en seizoensgebonden karakter hiervan belangrijk is. Maar het brood blijft verbazingwekkend uit beeld.

 

 
 

Reageer op dit artikel