nieuws

Pekingbakkers terug op Hollandse bodem

Nieuws

AMSTERDAM – De laatste groep Peking-gangers die in Holland Bakery heeft gebakken kwam donderdag 28 augustus tegen half vijf in de middag op Schiphol aan. Hans Som, chef d’équipe was de eerste die naar buiten kwam. Hij en zijn teamleden werden opgewacht door de collega-bakkers van de eerste twee weken en andere belangstellenden.

Pekingbakkers terug op Hollandse bodem

AMSTERDAM – De laatste groep Peking-gangers die in Holland Bakery heeft gebakken kwam donderdag 28 augustus tegen half vijf in de middag op Schiphol aan. Hans Som, chef d’équipe was de eerste die naar buiten kwam. Hij en zijn teamleden werden opgewacht door de collega-bakkers van de eerste twee weken en andere belangstellenden.

De chef d’équipe was wat ziek. Hij heeft ook veel moeilijkheden moeten overwinnen, samen met de chef d’équipe van de eerste week Kees Goos en kwartiermaker Ad Overgaag. De laatste week kwam het op Som alleen aan. ‘We werden op het eind een luxe snackshop’, aldus Som. ‘Cateraar Albron veranderde nogal eens van voorkeur en wij moesten daarop het bakprogramma steeds aanpassen. De laatste week hebben we veel pizza’s en gevulde croissants gebakken. Per dag werden toch wel zo’n 80 grootbrood, 2000 kleinbrood en 700 krokante broodjes gebakken en daarnaast nog banketproducten. Soms hadden we de juiste grondstoffen, maar we hebben er het beste van gemaakt, al was het wel veel improviseren.’ Het meeste last had Som van de extreme hitte, dat het werk erg bemoeilijkte. ‘Dat hakt erin.’ Hij prees de teamleden, die veel voor elkaar over hadden om de klus te klaren.

Bas van Esch, die in de eerste groep had meegebakken, prees op zijn beurt Som, bijgestaan door de andere teamleden. ‘Geweldig, wat een vent.’ Van Esch is alweer twee weken terug uit Peking en merkt in het Drentse dat de mensen uit zijn omgeving enorm hebben meegeleefd. Vele malen wordt hij op straat aangesproken: men is erg benieuwd naar zijn ervaringen. ‘Dat is geweldig.’ Andere teamleden hebben dezelfde ervaringen.

Niek Kaptein uit Wassenaar was één van de bakkers die de Peking-groep op Schiphol opwachtte. Hij had veel respect voor de wijze waarop de bakkerij zich heeft geprofileerd. Veel extra omzet hebben de Olympische Spelen hem echter niet opgeleverd, al heeft hij wel het productidee van VB overgenomen. De inspanningen van de bakkerij in Peking moeten vooral op langere termijn worden gezien.

‘Een prachtige periode sluiten we nu af’, zei NBOV-voorzitter Rin van der Molen, die net als de andere initiatiefnemers vol lof was over de inzet van de mensen tijdens de voorbereidingen en in Peking. ‘We hebben in een zeer kort tijdsbestek deze klus moeten realiseren. Natuurlijk zijn daarbij wel wat fouten gemaakt, maar het is goed dat we het gedaan hebben. Er is een goed fundament gelegd, daar moet dus een vervolg op komen.’ Van der Molen is ervan overtuigd dat deze missie de samenwerking tussen groot en klein in de branche bevordert. Binnenkort wordt er een evaluatie gehouden en de balans opgemaakt.

Onder de Peking-gangers waren de superlatieven niet van de lucht. ‘Geweldig’, ‘super’, fantastisch’. Deze groep heeft de ervaring van hun leven meegemaakt. Hard gewerkt, veel uren gemaakt, maar ook het feest meebeleefd in het Holland Heineken House als daar weer een medaillewinnaar werd gehuldigd. ‘Jammer dat niet elke bakker dit kon meebeleven’, aldus Van Esch.

Tekst: Harrie Leijten
Foto’s: Harrie Leijten en Holland Bakery

Reageer op dit artikel