nieuws

Nederlandse bakker in China adviseert Holland Bakery

Nieuws

Als een soort vooruitgeschoven post in China kan Henny Fakkel het Holland Bakery team duidelijk maken waar de Nederlandse bakkers in Peking straks tegenaan lopen. Sinds april 2007 heeft hij een bakkerij met winkel in de hoofdstad van China. ‘De hitte wordt tijdens de Olympische Spelen de grootste vijand.

Nederlandse bakker in China adviseert Holland Bakery

Als een soort vooruitgeschoven post in China kan Henny Fakkel het Holland Bakery team duidelijk maken waar de Nederlandse bakkers in Peking straks tegenaan lopen. Sinds april 2007 heeft hij een bakkerij met winkel in de hoofdstad van China. ‘De hitte wordt tijdens de Olympische Spelen de grootste vijand.’

Henny Fakkels bakkerij Euro Bakery is te vinden in het noordoosten van Peking op een plek waar internationale scholen, expats uit de hele wereld en ambassades zijn gevestigd. De Nederlandse bakker voorziet Engelsen, Denen, Nederlanders, Koreanen en Chinezen die in Europa gewoond hebben, van dagvers brood en banket.
Op dinsdag 1 juli had Fakkel in Baarn een ontmoeting met chef de mission Hans Som en Ad Overgaag, lid van de organisatie Holland Bakery. Enkele weken voor aanvang van de spelen is het Overgaag en Som duidelijk geworden waartoe de Chinese Voedsel en Waren Autoriteit in staat is. ‘Eén vlieg in de bakkerij betekent omgerekend 500 euro boete’, liet Fakkel hen weten. ‘Ik vermoed dat daar tijdens de Olympische Spelen geen uitzondering op wordt gemaakt. De Chinezen willen graag aan de buitenwereld tonen hoe ze omgaan met voedsel en hygiëne. Er zijn twaalfhonderd extra personeelsleden aangenomen en de regels worden strikt toegepast. Peking is Athene (waar de vorige Olympische Spelen werden gehouden – red.) niet.’ Het werd Hans Som al snel duidelijk dat de gedeeltelijk open bakkerij die hij voor ogen heeft, voorzien moet zijn van afgesloten afvalbakken, oprolbare horren en vliegendoders. Zeker gezien de hoge temperaturen. En de bakkers zullen mondkapjes moeten dragen.

Calamiteiten
Som wilde van Henny Fakkel weten welke productie de Nederlandse bakker, die zes werknemers in dienst heeft, kan draaien in het geval van calamiteiten. ‘Ik kan 400 à 500 broden per dag leveren’, reageerde Fakkel die het team Holland Bakery er verder op wees dat er per 1 juli geen vrachtauto meer de stad in mag vanaf de zesde stadsring tot aan het centrum, een afstand van 45 kilometer. Reden: de Chinese autoriteiten hebben schone spelen beloofd. Voor activiteiten die onder de IOC-vlag plaatsvinden wordt een uitzondering gemaakt. Het vervoer van de bakkerijmachines die vanuit Nederland verscheept worden en uiteindelijk geplaatst moeten worden in het aan de derde ring gelegen Holland Heineken House, zal waarschijnlijk geen gevaar lopen. Toch is het goed dat Ad Overgaag, verantwoordelijk voor de logistiek, hierop is voorbereid. Hij kan nu nog tijdig alternatieve scenario’s bedenken en heeft naar aanleiding van Fakkels relaas besloten vier dagen eerder naar Peking af te reizen.

Mierzoet
Ook hield Fakkel zijn tweekoppige gehoor voor dat hij via een bakkerijgrondstoffenhandel vlakbij Euro Bakery producten voor het team Holland Bakery kan inkopen, wanneer de situatie daar om vraagt. En in het hete en vochtige Peking eten de mensen vooral zacht en wit brood. Handig voor Hans Som, die in het Holland Heineken House ook veel Chinese genodigden zal begroeten, om te weten. Verder gaf Fakkel aan dat het Chinese banket er fantastisch uitziet, maar mierzoet is en dat Chinese bakkers vaak de laagste kwaliteit bloem of meel in het brood gebruiken omdat ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Voor Som wat minder interessant. Hij vaart straks immers zijn eigen koers en bakt volgens de Nederlandse normen, met eigen grondstoffen. Maar de ervaringen en het netwerk dat Henny Fakkel, die onlangs ook een restaurant is begonnen, heeft opgebouwd kunnen het team Holland Bakery wél helpen.

 

Reageer op dit artikel