nieuws

Leopold Nagelkerke verliest strijd om zondagopening

Nieuws

PRINSENBEEK – Bakkerij Nagelkerke in Prinsenbeek gaat definitief dicht op zondag. Leopold Nagelkerke legt zich na een lange strijd neer bij de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Leopold Nagelkerke verliest strijd om zondagopening

PRINSENBEEK – Bakkerij Nagelkerke in Prinsenbeek gaat definitief dicht op zondag. Leopold Nagelkerke legt zich hiermee neer bij de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Komende zondag – 5 juli 2008 – is de bakkerij voor het laatst open. Hiermee komt een eind aan jarenlange strijd tussen hem en de gemeente Breda. Sinds 2002 was de bakkerij ook op zondag open. Hij kreeg hiervoor toestemming van de gemeente als compensatie voor gederfde inkomsten. Door de werkzaamheden aan HSL en A16 was zijn winkel aan de Valdijk lange tijd slecht bereikbaar.

Beroep
Na afronding van het werk probeerde Nagelkerke sinds 2006 tevergeefs om via een bestemmingsplanwijziging als broodjeszaak en lunchroom open te mogen blijven. Ook onder de noemer avondwinkel lukte dit niet. Een jaar geleden kreeg hij te horen dat zijn winkel definitief dicht moest op zondag, waarna hij in beroep ging bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. ‘Wij mogen niet op zondag open omdat een hard puntje en een stokbrood geen direct voor consumptie geschikte eetwaren zijn’, meldt Nagelkerke in de krant BN De Stem. ‘De zondagsklant moet ze eerst zelf doorsnijden en beleggen.’

De bakkerswinkel is inmiddels geruime tijd illegaal open op zondag. Elke keer dat de politie dit vaststelde, volgde een boete van 450 euro. Volgens de bakker staat nu een bedrag van 4050 euro open. Inclusief juridische bijstand kost het geschil hem zeker 45.000 euro. ‘Daar kan die eventuele boete van komende zondag ook nog wel bij’, meldt hij. ‘Ik ben tot het uiterste gegaan voor mijn klanten, die er duidelijk behoefte aan hebben. Afgelopen zondag alleen al kwamen er nog 465 binnen.’

Tegenwerking
Hij vindt dat hij hardvochtig is tegengewerkt door de gemeente Breda en noemt dit onbegrijpelijk omdat andere broodverkooppunten in Breda wel op zondag open zijn. Het was volgens hem nooit de bedoeling om andere bakkers het beleg van het brood te halen. ‘Wij bakken op zondag slechts broodjes en koeken die alleen op dezelfde dag zelf lekker zijn. Die zijn nergens anders te koop voor de bewoners van Prinsenbeek, de Haagse Beemden en Princenhage.’

De gemeente Breda toont zich in een reactie tevreden met de uitspraak. ‘We willen immers dat de winkeliers zich aan de regels houden.’

Achtergrond:
College van Beroep voor het bedrijfsleven:
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven is een bestuursrechtelijk college dat oordeelt over geschillen op het terrein van het sociaal-economisch bestuursrecht. Het College is gevestigd in het Paleis van Justitie aan de Prins Clauslaan te Den Haag.

Bronnen: Omroep Brabant en BN de Stem

Lees ook:
Leopold Nagelkerke verliest rechtzaak ( okt 2007)
Leopold Nagelkerke beboet voor zondagsopening (feb 2007)

 

Reageer op dit artikel