nieuws

Instructiefilm over broodbereiding

Nieuws

Kennis delen. Dat is de drijfveer geweest bij het initiatief van Geert Sonneveld om een basisinstructiefilm over de broodbereiding te laten maken. Een film die het deegproces op begrijpelijke wijze inzichtelijk maakt voor het vakonderwijs in ons land en daar waar het vakonderwijs ontbreekt, maar ook voor hen die van broodbakken hun hobby hebben gemaakt.

Instructiefilm over broodbereiding

Kennis delen. Dat is de drijfveer geweest bij het initiatief van Geert Sonneveld om een basisinstructiefilm over de broodbereiding te laten maken. Een film die het deegproces op begrijpelijke wijze inzichtelijk maakt voor het vakonderwijs in ons land en daar waar het vakonderwijs ontbreekt, maar ook voor hen die van broodbakken hun hobby hebben gemaakt.

Een duidelijke toegankelijke instructiefilm over het bakken van brood. Dat was het doel dat Geert Sonneveld voor ogen had toen hij met dit idee rondliep. Twee jaar is eraan gewerkt en nu is het resultaat er. De première van de film vond plaats bij Sonneveld, in aanwezigheid van twee zusters uit Oeganda, die toevallig in het kader van Bake for Life in Nederland zijn.
De film begint met beelden van de bakkerswinkel van Echte Bakker Lamers in Oss. De kijker maakt kennis met een breed assortiment. Vervolgens wordt stap voor stap op heldere wijze de broodbereiding uiteen gezet. De film is zo samengesteld dat iedere broodcultuur kan refereren aan deze film. Het gaat vooral om de basisbeginselen van de deegbereiding.

Donaties
Het maken van een basisinstructiefilm over de broodbereiding is een lang gekoesterde wens van Geert Sonneveld geweest. Twee jaar geleden werd daarmee daadwerkelijk een begin gemaakt. Door een gesprek met Piet Sluimer, secretaris van Stios (zie kader), tijdens een autorit naar het Bulgaarse Plovdiv kreeg het plan concrete inhoud. In Plovdiv werkt Stios, met ondersteuning van Sonneveld Bakkerijgrondstoffen, aan het verbeteren van het vakonderwijs.
Sonneveld doneerde in 2006 de giften, die zij ter gelegenheid van het 50-jarig bedrijfsjubileum kregen toebedeeld, aan Stios, waarmee de film bekostigd kon worden. Peit Sluimer en Jan van de Bosch (betrokken bij de Stios-activiteiten) schreven het script en Sonneveld stelde zijn EBIC (het European Bakery Innovation Center) beschikbaar voor de opnames van de film.

Idealisme
De begeleidende tekst van de 30 minuten durende instructiefilm is zowel in het Nederlands als in het Engels te volgen. De zusters Grace Adriene en Veronica Khantiru hebben nu prachtig gereedschap in handen om de kennis van het bakproces helder en duidelijk over te brengen aan de (toekomstige) bakkers in hun land.
Geert Sonneveld heeft de film, vanuit zijn idealisme, bekostigd, maar hij geeft de credits daarvoor aan zijn zoon Frank, die de organisatie voor zijn rekening nam, en Piet Sluimer. ‘Scholing is belangrijk’, aldus Geert Sonneveld. ‘Maar scholing is niet overal in de wereld zo vanzelfsprekend als in Nederland. Daarom is deze instructiefilm van belang. Het geeft de essentie van het proces aan en maakt dat proces ook duidelijk. Het is ook meer dan alleen een leidraad. Het gaat verder: mensen krijgen door het kijken naar deze film hun passie voor brood.’ Frank Sonneveld geeft het doel van de film kernachtig weer met de woorden: ‘Het gaat erom de kennis van de broodbakkerij te delen met anderen.’
De instructiefilm is door iedereen prima te gebruiken die de kennis van de broodbereiding wil overbrengen op anderen. Niet alleen Stios gaat de film gebruiken. Ook de stichting Bakkers voor Bakkers en de bakkers van PUM, die worden uitgezonden naar bakkersbedrijven in het buitenland met problemen op het gebied van organisatie of productie van brood en banket kunnen deze film als ondersteuning bij hun werk gebruiken.
De film wordt door Stios, tegen verzendkosten, gedistribueerd. Voor meer informatie daarover kunt u terecht bij Piet Sluimer: psluimer@xs4all.nl

 

Reageer op dit artikel