nieuws

Moederdagtaart verbeeldt het leven van Koningin Beatrix

Nieuws

DEN HAAG – Koningin Beatrix heeft vrijdag 9 mei haar Moederdagtaart ontvangen namens de NBOV. Chiel Hogenboom, Mandy van Buël en Monique Rab waren de jonge vaktalenten die dit jaar de taart voor de vorstin mochten ontwerpen. Zij boden hun kunstwerk zelf aan op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, samen met een delegatie van de NBOV.

Moederdagtaart verbeeldt het leven van Koningin Beatrix

DEN HAAG – Koningin Beatrix heeft vrijdag 9 mei haar Moederdagtaart ontvangen namens de NBOV. Chiel Hogenboom, Mandy van Buël en Monique Rab waren de jonge vaktalenten die dit jaar de taart voor de vorstin mochten ontwerpen. Zij boden hun kunstwerk zelf aan op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, samen met een delegatie van de NBOV.

Het maken van de Moederdagtaart is een grote eer voor patissiers. Chiel Hogenboom, Mandy van Buël en Monique Rab aarzelden dan ook geen moment toen zij gevraagd werden de Moederdagtaart van 2008 te maken. De NBOV vroeg deze jonge patissiers vanwege hun prestaties het afgelopen jaar: Hogenboom won in oktober 2007 de Gouden Gard, Van Buel ging er met de Zilveren Gard vandoor en de Bronzen Gard was voor Rab. De afgelopen maanden hebben zij enorm veel aandacht besteed aan de opdracht om op 9 mei een volmaakte taart te kunnen aanbieden. Veel vrije dagen brachten zij door bij Patisserie Tout in Amsterdam, de werkgever van Hogenboom, die ruimte beschikbaar stelde voor de voorbereidingen. Mandy van Buël is werkzaam bij Banketbakkerij Jacques van Bragt in Geldrop en Monique Rab werkt bij Dunya’s Taartenatelier in Rotterdam.

Mandy van Buel, Chiel Hogenboom en Monique Rab. (vlnr)

De taart
Omdat Koningin Beatrix in 2008 haar 70ste verjaardag vierde, besloten de patissiers hun Moederdagtaart in het teken van deze bijzondere mijlpaal te plaatsen. Zij maakten in totaal tien verschillende taartjes, waarvan er zeven verwezen naar een hoogtepunt in ieder decennium van het leven van de vorstin. Zo was er een taartje gewijd aan de geboorte van haar drie zonen en een taart met het diploma, behaald aan de universiteit van Leiden. De laatste drie taartjes, uitgevoerd in rood, wit en blauw, waren de taartjes waarmee de makers de opdracht binnensleepten en waarmee zij deelnamen aan de Gouden Gard Verkiezing in 2007.

Hofdame
‘Het verhaal achter deze taart zal de Koningin bijzónder aanspreken,’ verzekerde de hofdame van de Koningin de patissiers. Samen met de particulier secretaris van de Koningin nam zij de taart namens Koningin Beatrix in ontvangst. Zij roemde het oog voor detail waarmee de taart gemaakt is en prees de jonge vaktalenten voor hun creativiteit en originele uitvoering.

De traditie
De traditie om de Koningin een Moederdagtaart aan te bieden, gaat al tientallen jaren terug. Ze is gestart toen Koningin Juliana nog op de troon zat omdat zij destijds, net als Koningin Beatrix nu, beschermvrouwe was van de NBOV. Namens de NBOV waren Algemeen Bestuurslid Arjan Roodenrijs en communicatiemedewerker Martijn Verkerk aanwezig bij de officiële aanbieding.

Foto’s: NBOV

Reageer op dit artikel