nieuws

Boxtelse mop beleeft revival

Nieuws

BOXTEL – Tijdens de Oranjebraderie op zondag 27 april doet een ouderwetse Boxtelse lekkernij opnieuw zijn intrede. De Boxtelse mop is tijdens de braderie verkrijgbaar bij de kraam van bakker De Leijer. Ongeveer dertig jaar geleden werd de laatste mop gemaakt.

Boxtelse mop beleeft revival

BOXTEL – Tijdens de Oranjebraderie op zondag 27 april doet een ouderwetse Boxtelse lekkernij opnieuw zijn intrede. De Boxtelse mop is tijdens de braderie verkrijgbaar bij de kraam van bakker De Leijer. Ongeveer dertig jaar geleden werd de laatste mop gemaakt.

Tiny Schalkx van bakkerij De Leijer ontving het recept van Betsie van der Sloot van De Smaak van Boxtel en de nieuwe eigentijdse Boxtelse mop was een feit.  De Boxtelse mop werd voorheen door Boxtelse bakkers gemaakt tijdens de traditionele voorjaars- en najaarsmarkten. Het koekje doet nog het meest denken aan taaitaai. Het recept van de lekkernij was helaas niet meer terug te vinden en al ongeveer dertig jaar was er in Boxtel geen mop meer te krijgen. Tot Betsie van der Sloot van De Smaak van Boxtel het recept via Walter van de Laar, zoon van voormalig bakker Wout van de Laar, te pakken wist te krijgen.

Van der Sloot koos Tiny Schalkx van bakkerij de Leijer uit om de mop te gaan maken. ‘Toen het tweede kookboekje van De Smaak van Boxtel werd uitgegeven, heb ik geprobeerd om het recept van de Boxtelse mop in handen te krijgen. Dat is toen niet gelukt’, vertelt Van der Sloot. ‘We konden het recept niet achterhalen. Toen heb ik met ongeveer dezelfde ingrediënten ’t Stûpke gemaakt. Het leek op een mop, maar het was het niet. Met bakkerij De Leijer heb ik toen een paar keer over de Boxtelse mop gepraat. Uiteindelijk kwam via Walter van de Laar het recept bij mij binnen. Gelukkig wilde Tiny Schalks het koekje maken.’
 

Reageer op dit artikel