nieuws

Terras voor bakkers fors duurder

Nieuws

DOETINCHEM – Ondernemers moeten fors meer neerleggen voor de exploitatie van hun terras. In vier jaar tijd stegen de kosten van een terrasvergunning met 30 procent. Dat en meer blijkt uit onderzoek dat Misset Horeca in samenwerking met AQ Services hield onder honderd gemeenten.

Terras voor bakkers fors duurder

DOETINCHEM – Ondernemers moeten fors meer neerleggen voor de exploitatie van hun terras. In vier jaar tijd stegen de kosten van een terrasvergunning met 30 procent. Dat en meer blijkt uit onderzoek dat Misset Horeca in samenwerking met AQ Services hield onder honderd gemeenten.

De precariolasten (het bedrag dat moet worden neergeteld voor elke vierkante meters terras) stegen met 25 procent. Gemiddeld is een ondernemer dit jaar bijna 900 euro kwijt om zijn tafels en stoelen buiten te mogen zetten. Precariolasten komen bovenop het bedrag voor de terrasvergunning.

Forse groei
Wassenaar spant de kroon. Ondernemers in deze gemeente moeten voor een terras vaan 25 vierkante meter 5.130 euro op tafel leggen, een stijging van ruim 350 procent ten opzichte van 2004. Ook Vlaardingen, Maastricht en Amsterdam zijn dure terrasgemeenten.
 

Het terras van Bakkerij Olink in Maarssen

De in de meeste gemeenten verplichte terrasvergunning kost in 2008 gemiddeld 121,15 euro. Hoewel de verschillen met vorig jaar meevallen (+7,1 procent), is de stijging in vergelijking met 2004 fors. In dat jaar kostte een vergunning nog 81,74 euro.

Hoewel de terrasvergunning officieel louter ‘kostendekkend’ verstrekt mag worden, zijn de tarieven op lokaal niveau zeer uiteenlopend. Zeist en Middelburg zijn met respectievelijk 29,20 euro en 45,70 euro schappelijk. Maar hetzelfde papiertje kost in Nijmegen 489,95 euro en in Utrecht maar liefst 856,22 euro.

Het terras van bakkerij IJs van Columbus in Amstelveen

Strenger
De tijd dat ondernemers hun gang konden gaan op het terras is voorbij. Uit het terrasonderzoek van Misset Horeca komt naar voren dat steeds meer gemeenten eisen stellen aan de tafels en stoelen buiten. Bij het merendeel van de honderd ondervraagde bedrijven is dat het geval.

Kunststof wordt nauwelijks nog toegestaan, het is rotan of imitatierotan wat de klok slaat. En het gebruik van natuurlijke materialen als hout wordt sterk gestimuleerd. Ook terrasschotten en parasols moeten voldoen aan allerlei voorschriften.

Lees meer op www.missethoreca.nl.
Hier kunt u ook het complete overzicht van de honderd gemeenten en hun tarieven opvragen.

Reageer op dit artikel