nieuws

Familie niet per definitie beste overnamekandidaat

Nieuws

In de komende vijf jaar staan 445 bakkersbedrijven te koop. Een groot deel van de ondernemers weet nog niet aan wie ze de bakkerij verkopen. Uit de Bakkerswereld-stelling blijkt dat iets meer dan de helft (54 procent, van de 129) een eigen familielid niet als de beste overnamekandidaat ziet.

In de komende vijf jaar staan 445 bakkersbedrijven te koop. Een groot deel van de ondernemers weet nog niet aan wie ze de bakkerij verkopen. Uit de Bakkerswereld-stelling blijkt dat iets meer dan de helft (54 procent, van de 129) een eigen familielid niet als de beste overnamekandidaat ziet.

Bedrijfsopvolging is complex en vergt maatwerk. Een ieder die er mee te maken heeft (gehad) wijst erop daarmee op tijd te beginnen. Maak een stappenplan. Hoe eerder een ondernemer zijn opvolging begint te regelen, des te groter is de kans dat het allemaal naar wens verloopt.
Er komt bij bedrijfsopvolging veel kijken. Naast de veelal onderschatte emotionele aspecten – de ondernemer doet toch afstand van zijn levenswerk – moeten belastingzaken geregeld worden, de financiering met banken, de contracten van leveranciers, het personeel moet geïnformeerd en begeleid worden, de wensen en eisen van de locale overheid in beeld worden gebracht, het juiste tijdstip van informeren van klanten en afnemers. Financieel, juridisch en fiscaal komen er heel veel zaken om de hoek kijken. Ook de wijze waarop met de familie moet worden ‘afgerekend’ mag niet worden onderschat. Voor een ondernemer is ook een testament van groot belang, meer nog dan voor een particulier.

Vader op zoon
Het is niet meer zo vanzelfsprekend als het ooit was: de opvolging van een bakkersbedrijf van vader op zoon. Dat geldt niet alleen voor de bakkerijsector, alle mkb-bedrijven hebben daar problemen mee, net zoals de landbouwsector. De opvolgers voor een bedrijf in de mkb-sector staan niet massaal op de stoep. In de landbouwwereld krijgt Boer zoekt vrouw een vervolg in: Boer zoekt opvolger.
Naast het harde werken, de zorgen en de verantwoordelijkheid van een bedrijf spelen voor veel mensen de zware overheidseisen een rol bij de beslissing om al dan niet zelfstandig voor een bedrijf te gaan. Maar ook banken zijn niet meer al te genegen om jonge ondernemers voor een ambachtelijke bedrijf financieel te enthousiasmeren.
 

Reageer op dit artikel