nieuws

EU heeft geen tarwe meer

Nieuws

BRUSSEL – De EU heeft geen interventievoorraad (bedoeld om in te kunnen grijpen) tarwe meer.

EU heeft geen tarwe meer

BRUSSEL – De EU heeft geen interventievoorraad (bedoeld om in te kunnen grijpen) tarwe meer.

Er ligt alleen nog 257.000 ton maïs in interventie, maar de Europese Commissie denkt dat die op 1 juli ook helemaal is verkocht. De Commissie heeft deze week de laatste 5.773 ton tarwe uit interventie voor de verkoop aangeboden.

Rogge

Het komt weinig voor dat het interventiegraan helemaal op is, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ‘Dat was voor het laatst in 2003, toen alleen nog wat rogge in interventie lag. De Commissie heeft nu geen instrument meer om de tarwemarkt te beïnvloeden via de verkoop uit interventie.’ Welk effect de lege interventie heeft op de tarweprijs is afwachten, stelt de woordvoerder. ‘Er is weinig tarwe meer te koop in de wereld. De VS is bijna uitverkocht. Dus kopen veel landen in de EU. Er is de afgelopen week voor bijna 350.000 ton tarwe aan uitvoercertificaten aangevraagd in Brussel. Dat is veel meer dan gebruikelijk. Als dat zo doorgaat kan dat een prijsopdrijvend effect hebben.’

De woordvoerder schat dat de verkoop uit de interventievoorraden de EU het afgelopen jaar ongeveer 800 miljoen euro heeft opgeleverd. ‘Het graan is veel goedkoper aangekocht dan het is verkocht. Daar gaan de kosten voor opslag en rentevergoeding nog vanaf. Nu de interventie vrijwel leeg is, drukken die kosten niet meer op de Europese begroting.’

Reageer op dit artikel