nieuws

Reddingsactie voor brood op zondag van IJzelenberg

Nieuws

HELLEVOETSLUIS – Aan extra zondagopenstellingen van winkels in de Hellevoetse vesting heeft Chris IJzelenberg alleen iets als zijn bakkerij eerder open mag dan 11.00 uur, het tijdstip waarop winkels op dit moment open mogen.

Reddingsactie voor brood op zondag van IJzelenberg

HELLEVOETSLUIS – Aan extra zondagopenstellingen van winkels in de Hellevoetse vesting heeft Chris IJzelenberg alleen iets als zijn bakkerij eerder open mag dan 11.00 uur, het tijdstip waarop winkels op dit moment open mogen.

Hij wacht met spanning af of de gemeenteraad besluit dat winkels alle zondagen de hele dag open mogen. De politiek besloot deze week snel te praten over meer zondagen. Volgens de wet mogen gemeenten in toeristische gebieden 52 zondagen per jaar verkoop vanaf ’s ochtends vroeg toestaan.

Vers brood
De reden van het debat is het plotselinge bevel van de gemeente aan bakkerij IJzelenberg om de zaak op winterzondagen te sluiten. In het zomerseizoen mag die niet meer om 08.00 uur open, zoals nu al zeventien jaar wordt gedoogd, maar pas na 11.00 uur. Dit valt IJzelenberg en enkele politici rauw op hun dak. Veel Hellevoeters en recreanten komen vroeg om vers brood en croissantjes. IJzelenberg: ‘Als je op vakantie bent, haal je je brood en krant vroeg, niet na elf uur.’ Hieraan een eind maken, is een toeristische vestingstad onwaardig, oordelen vrijwel alle partijen. De VVD kreeg via een internetpoll al honderd steunbetuigingen. De andere partijen, met uitzondering van het CDA, zijn ook bereid zich te bezinnen op meer dagen. Dat wil niet zeggen dat die er daadwerkelijk komen. De partijen gaan de discussie aan.

Sluiting
De raad draagt het college alvast wel op te onderzoeken of de bakkerij voorlopig kan blijven verkopen op de oude tijden, tot de uitkomst van het raadsdebat er is. IJzelenberg voelt zich wat betreft de zondagdiscussie gesteund door de politiek. Hij handhaaft zijn voornemen om de bakkerij helemaal op te doeken als de zondag aan banden wordt gelegd. ‘Dan draai ik de hoogste omzet. Verder is de vesting al kapot gemaakt. Het is een dooie boel. Ze willen er volgens mij een museum van maken. Nog even en je moet een kaartje kopen bij de Brielse poort.’

Naar eerdere berichten hierover:

Geen brood meer op zondag

Reageer op dit artikel