nieuws

NBOV wil verkeerd vet terugdringen met 10 procent

Nieuws

NBOV wil verkeerd vet terugdringen met 10 procent

GOUDA – De NBOV wil verzadigd vet in bakkerijproducten met ten minste tien procent terugdingen. Dit op basis van 100 gram product.
Dit is een van de twee doelstellingen die de NBOV zich heeft gesteld als nieuw – officieel – lid van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling.

Woensdag verscheen hierover een rapport. De tweede doelstelling is: de hoeveelheid transvet in bakkerij producten mag gemiddeld niet meer zijn dan maximaal twee procent berekend op het vet. Bij verlaging van transvet mag de som van verzadigd vet en transvet niet stijgen.
De NBOV wil de twee doelstellingen in 2010 realiseren.
Roombotercake
De NBOV denkt dat een wetswijziging zal helpen om de ongezonde vetten in bakkerijproducten terug te dringen. Nu staat in de wet dat in bijvoorbeeld Roombotercake uitsluitend roomboter mag worden gebruikt. Er mogen geen andere vetten worden gebruikt in dit product. Anders moet er op de cake staan ‘met roomboter bereid’. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een roombotercroissant of producten met slagroom. Wordt hier aan gesleuteld, dan moet ‘plantaardige room’ worden vermeld.
Drempel
De vereniging beseft dat veel bakkers een drempel over zullen moeten om de soort vet in hun product aan te passen. Ze schrijft in het rapport van de Task Force: ‘Er moeten rationele en emotionele drempels worden genomen. Vooral banketbakkers hebben hun reserves bij het terugdringen van vetten in banketbakkersproducten. Zij hebben ultieme smaakbeleving hoog in het vaandel staan en in hun ogen kan deze slechts bereikt worden via het gebruik van authentieke grondstoffen waarbij niet is gesleuteld aan de samenstelling (bijvoorbeeld vet- en zoutreductie en het gebruik van suikervervangers).’
Om de doelstellingen te bereiken wil de NBOV de komende twee jaar actief gaan communiceren met de eigen achterban voor bewustwording onder bakkers. Daarnaast zal de vereniging ook overleggen met de grondstofleveranciers en dergelijke.
Steeds minder vet
Uit de publicatie blijkt tevens dat in brood, banket en snacks al steeds minder ongezonde vetten zitten. Deindustrie is al langer bezig met het terugdringen van verzadigde vetzuren en transvetzuren, omdat deze slecht zijn voor hart en bloedvaten. In biscuit, cakedeeg, korstdeeg, wafels en zandgebak zaten in 2007 minder verzadigde vetzuren. Transvetzuren zaten al niet zoveel in deze voedingsmiddelen.
Leden Task Force
Naast de NBOV zijn de volgende branchegenoten lid van de Task Force: Nebafa (Nederlandse Vereniging van Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen), NVB (de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij) en de Vereniging voor de Bakkerij en Zoetwarenindustrie (VBZ).
 
De NBOV is al sinds mei 2006 betrokken bij de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling.

Reageer op dit artikel