nieuws

Necrologie Bart van Elsland

Nieuws

DOETINCHEM – Bart van Elsland die op Oudejaarsdag is overleden aan een hersenbloeding was de oprichter van de nationale bakkerijformule Bakkerij Bart die momenteel ruim 160 Vestigingen heeft in Nederland.

Necrologie Bart van Elsland

DOETINCHEM – Bart van Elsland die op Oudejaarsdag is overleden aan een hersenbloeding was de oprichter van de nationale bakkerijformule Bakkerij Bart die momenteel ruim 160 Vestigingen heeft in Nederland.

Bart van Elsland, 53, begon zijn Bakker Bart formule in 1977 in Nijmegen met de opening van de eerste winkel in winkelcentrum Dukenburg. Vernieuwend was zijn idee  om de oven een prominente plaats in de winkel te geven waardoor de versperceptie van de klant optimaal werd gestimuleerd. Ook begon hij met bake off systemen te werken, dit systeem is vandaag de dag nog steeds de belangrijkste pijlers van de formule. 
 
Groei
De manier van werken en presenteren wierp zijn vruchten af. Zes jaar later werd een Bakker Bart-winkel geopend in het centrum van Nijmegen. Door middel van franchising ontwikkelde zich vanuit deze basis de grootste bakkerijketen van Nederland. Om zo veel mogelijk klanten te bereiken, werd voor de vestigingen van Bakker Bart al direct vanaf het begin de beste locaties met de meeste traffic gekozen. Momenteel telt Bakkerij Bart ruim 160 winkels. Ook richtte hij het bedrijf Bart’s Bakerstreet op, dat begon als een shop-in-the-shop-formule bij de benzinestations Texaco en inmiddels ook eigen, losse winkels heeft. 
 
Australian Homemade
In 1999 verkocht Van Elsland Bakkerij Bart aan Kamps en richtte hij de ijs- en bonbonketen Australian Homemade op die hij begin 2006 van de hand deed. Vernieuwing stond altijd hoog in het vaandel bij de ondernemer pur sang. Iets dat hij miste de laatste jaren in de bakkerijbranche: ‘Iedereen probeert te overleven en verder gebeurt er weinig. Ik zie nauwelijks nog nieuwe initiatieven’, zei hij tijdens een interview met Bakkerswereld in 2005. ‘Kwaliteit, klantvriendelijkheid, goed personeel, goede locatie en goede marketing. Daar draait het om.’
 
Fraude
De laatste maanden kwam de ‘self made man’ minder positief in het nieuws. Hij werd verdacht van belastingfraude. Hiervoor werd hij eind vorige maand ook voor veroordeeld. Van Elsland overleed op Oudejaarsdag aan een hersenbloeding tijdens een vakantie in Oostenrijk.  
 

Reageer op dit artikel