nieuws

Ex-ontbijtkoekkampioen voor de klas

Nieuws

APELDOORN – Zouden de leerlingen op de Boog (voortgezet speciaal onderwijs) het wel weten van meester Martin van Zeist? Dat hun leraar ex-kampioen ontbijtkoek is. En dat hij zelf zijn schoolloopbaan ook begon in het speciaal onderwijs? Voormalig bakker Martin van Zeist (53) is meer dan een koekkampioen.

Ex-ontbijtkoekkampioen voor de klas

APELDOORN – Zouden de leerlingen op de Boog (voortgezet speciaal onderwijs) het wel weten van meester Martin van Zeist? Dat hun leraar ex-kampioen ontbijtkoek is. En dat hij zelf zijn schoolloopbaan ook begon in het speciaal onderwijs? Voormalig bakker Martin van Zeist (53) is meer dan een koekkampioen.

Ondanks dat zijn ouders hem naar de blo stuurden (‘alle andere kinderen moesten dat bij ons thuis, dus ik ook’) en hij van zijn vader geen bakker mocht worden (‘is geen vak’), staat hij nu op de Boog leerlingen uit te leggen hoe ze brood en banket moeten maken.  ‘Na de lom-school – ik was dyslectisch – moest ik van mijn vader een echt vak leren: timmerman op het ito (speciaal individueel technisch onderwijs). Ik vond het niks. Ik wilde zó graag bakker worden. Na twee jaar kreeg mijn oude schoolhoofd het bij mijn vader voor elkaar dat ik de bakkersopleiding mocht doen,’ laat hij De Stentor weten.
 
Bakkerij
Na school gaat het als een trein. Als hij zich bij bakkerij Roel Dekker tot bedrijfsleider heeft opgewerkt, koopt Van Zeist in 1988 de bakkerij van De Ruijter aan de Orderparkweg. Het wordt een bloeiend bedrijf, Van Zeist organiseert braderietjes in de straat. En klanten lopen met het water in de mond de winkel binnen. Naast Nederlands kampioen ontbijtkoek was hij bekend om zijn zelfgebakken knäckebröd en zijn knapperige Oberlander-brood. Tot 1994. De vaste broodprijs wordt losgelaten, klanten keren de vakman de rug toe en kopen hun brood bij de super. Van Zeist gaat failliet. Een mooi woonhuis naast de bakkerij maakt plaats voor een huurwoning in de Staatsliedenbuurt. ‘Had ik niet zoveel moeite mee. Ik ben niet iemand om bij de pakken neer te zitten. Een vriend hielp me met een sollicitatiebrief en ik kon al snel aan de slag als conciërge op de Van Tolédoschool.’
 
Een half jaar later stapte hij over naar De Boog in Zuid. En drie jaar geleden begon hij brood en banket te maken met de leerlingen die nu voor het schoolrestaurant ook de lekkerste broodjes maken. ‘Gewoon doen. Ik ben iemand van de praktijk, probeer altijd in de schoenen van de leerlingen te staan. Dat ik zelf ooit in het speciaal onderwijs begon heb ik ze nooit verteld. Misschien ga ik ze dat gewoon eens zeggen.’
 

Reageer op dit artikel