nieuws

Desembrood van bakker Fleddérus: Pain Culture

Nieuws

HOOGHALEN – Ambachtelijk bakker en ijsmaker Fleddérus uit Hooghalen komt met een nieuw soort brood uit vroegere tijden: desembrood. Bakker Fleddérus verkoopt het desembrood onder de naam Pain Culture. Het is een traditioneel gebakken, puur natuurlijk brood met een knapperige korst.

Desembrood van bakker Fleddérus: Pain Culture

HOOGHALEN – Ambachtelijk bakker en ijsmaker Fleddérus uit Hooghalen komt met een nieuw soort brood uit vroegere tijden: desembrood. Bakker Fleddérus verkoopt het desembrood onder de naam Pain Culture. Het is een traditioneel gebakken, puur natuurlijk brood met een knapperige korst.
‘Desembrood heeft een vollere broodsmaak, eigenlijk de smaak van vroeger’, laat Harm Fleddérus de krant van Midden Drenthe weten. Pain Culture wordt gemaakt van extra lang gerijpt voordeeg. Het voordeeg komt van gefermenteerde tarwe. Voordat het brood wordt gebakken moet het heel lang rijzen. Bakker Fleddérus laat het bijna een dag in zijn ‘rijskast’ staan. ‘Vroeger gebeurde het ook op deze manier’, legt Harm uit. ‘Toen had men nog geen gist, maar op een keer kwam men er achter dat deeg dat was overgehouden van de vorige dag veel luchtiger was. Het was uit zichzelf gaan gisten. Zo is desembrood ontstaan.’ Het brood heeft een robuust uiterlijk.
 
Stoer uiterlijk
Dat heeft een baktechnische reden, die Harm Fleddérus graag wil uitleggen: ‘De sluiting van het deeg zit bij een gewoon tarwebrood verstopt, maar hier zit ‘ie aan de bovenkant. De sluiting knapt in de oven open en dat geeft het brood zo’n stoer uiterlijk’. Pain Culture moet niet verward worden met Duits desembrood wat nogal dicht zit en iets zurig van smaak is. ‘Dit desembrood is absoluut niet zuur en het heeft ook meer lucht.’ Het brood wordt op een speciale aangelegde stenen vloer in de oven gebakken, wat ook de smaak ten goede komt.
Fleddérus wil zich met desembrood onderscheiden van andere bakkers. Bij al zijn broden wordt desem toegevoegd voor een vollere smaak. Pain Culture kent ook toevoegingen van rozemarijn, olijven en zelfs lavendel. Het geeft het brood een mediterrane smaak.

Reageer op dit artikel