nieuws

Arbeidsinspectie kondigt controles bakkerijen aan

Nieuws

GOUDA – De Arbeidsinspectie bezoekt in het voorjaar van 2008 een groot aantal brood- en banketbakkersbedrijven.

Arbeidsinspectie kondigt controles bakkerijen aan

GOUDA – De Arbeidsinspectie bezoekt in het voorjaar van 2008 een groot aantal brood- en banketbakkersbedrijven.

De inspecties vinden zoveel mogelijk ’s nachts plaats en zijn gericht op gevaren en risico’s. Er wordt onder andere gekeken naar arbeidstijden (nachtarbeid), stoffen (meelstof, additieven, ATEX), machineveiligheid (snij- knel- en pletgevaar) en fysieke belasting (tillen, duwen, trekken). De Arbeidsinspectie let vooral op de machineveiligheid. Afhankelijk van de omstandigheden (bijvorbeeld het uitschakelen van de beveiliging) kan de ondernemer op grond van “bewuste roekeloosheid” proberen een eventuele boete te verhalen op de werknemer.
 
Proces-verbaal
Als het gaat om stoffen kijkt de Arbeidsinspectie naar meelstof en naar hulpstoffen. Daarnaast wordt gelet op het gevaar van stofexplosies (ATEX-richtlijn). De irritatie van bakkerondernemers over inspecties van het gebruik van trekveren om wieltjes van broodkarren te testen, behoort definitief tot het verleden. Dit geldt ook voor het incidenteel tillen van meelzakken. Pas wanneer er echte misstanden worden aangetroffen, zal de Arbeidsinspectie een proces-verbaal opmaken.
Voor meer informatie: NBOV, Paul Passchier, Tel: 0182-69 30 30
 

Reageer op dit artikel