nieuws

Wijziging vakwedstrijden VMBO

Nieuws

ROTTERDAM – De opzet van de jeugdvakwedstrijden voor het VMBO is dit jaar gewijzigd. Naast de categorie broodbakken en banketbakken is er nu voor het eerst ook consumptief breed bakken toegevoegd.

Wijziging vakwedstrijden VMBO

ROTTERDAM – De opzet van de jeugdvakwedstrijden voor het VMBO is dit jaar gewijzigd. Naast de categorie broodbakken en banketbakken is er nu voor het eerst ook consumptief breed bakken toegevoegd.

Dit is te lezen in het nieuwe wedstrijdboekje van de Stichting Jeugdvakwedstrijden. Piet Gravemaker, voorzitter van de stichting, legt de wijziging uit: ‘Veel VMBO scholen voegen de onderwijsgroepen koken/serveren en brood/banket samen tot een consumptief breed diploma. Met als gevolg dat de scholen zeiden geen goede leerlingen te hebben voor deze specifiek op (banket)bakkers gerichte vakwedstrijd.’
 
Oefenen op school
Hij vervolgt: Voor de wedstrijdproducten gebruiken we de examenproducten van 2008, zoals het CEVO ze voorschrijft. Dit is landelijk gelijk, maar wisselt wel per jaar. Voordelen hiervan is dat de leerlingen de wedstrijdproducten op school zeker oefenen. De producten zijn dus op elke school bekend, ongeacht of de school consumptief breed opleidt of specifiek voor brood en banket. Dit vergt dus minder investering in tijd. Je hoeft als deelnemer niet iets nieuws te leren, alleen nog de puntjes op de i te zetten.’
 
Levendig
Het doel van al deze wijzigingen is de jeugdvakwedstrijden levendig houden. Gravemaker: ‘Ik hoop komend jaar weer vijftig deelnemers te hebben op de Kampioenendag voor het VMBO. Maximaal kunnen er 64 mensen meedoen.’
 
Een school mag per categorie slechts een leerling inschrijven.
De complete inhoud van het wedstrijdboekje is te lezen op de website www.jeugdvakwedstrijden.nl.
 

Reageer op dit artikel