nieuws

Ruim zeshonderd exposanten uit 25 verschillende landen

Nieuws

Wie Europain 2008 gaat bezoeken zal meer keus hebben aan leveranciers dan in 2005. Dat zegt de organisatie van het bakkerijevenement. Veertig procent van de standhouders is afkomstig uit het buitenland. De Nederlandse bedrijven zijn goed vertegenwoordigd tijdens de komende editie 2008. Europain wordt volgend jaar gehouden van 29 maart tot en met 2 april in het beurscomplex Paris-Nord Villepinte in Parijs.

Ruim zeshonderd exposanten uit 25 verschillende landen

Wie Europain 2008 gaat bezoeken zal meer keus hebben aan leveranciers dan in 2005. Dat zegt de organisatie van het bakkerijevenement. Veertig procent van de standhouders is afkomstig uit het buitenland. De Nederlandse bedrijven zijn goed vertegenwoordigd tijdens de komende editie 2008. Europain wordt volgend jaar gehouden van 29 maart tot en met 2 april in het beurscomplex Paris-Nord Villepinte in Parijs.

Wat goed is verander je niet. Dat moet de gedachte zijn geweest van de organisatie bij de indeling van Europain 2008. In 2005, de laatste keer dat Europain werd gehouden, introduceerde de beursorganisatie kleurcodes. Het doel: bezoekers beter helpen bij het vinden van de weg in het beurscomplex. Met succes zo blijkt, want voor de komende editie wordt dat systeem weer toegepast. De beurs is verdeeld in acht verschillende sectoren die ieder apart zijn aangegeven met een eigen kleur. Op deze manier moet de bezoeker makkelijk en snel de weg kunnen vinden naar dat deel wat voor haar of hem interessant is. De organisatie van het grote bakkerijevenement in Frankrijk verwacht ruim zeshonderd exposanten uit 25 verschillende landen. Wat betreft het bezoekersaantal gaat de organisatie uit van ruim tachtigduizend bezoekers uit 143 verschillende landen. Op het moment van het ter perse gaan van dit nummer hebben al ruim 350 bedrijven ingeschreven voor de beurs, zij zijn goed voor 70 procent van de 80.000 vierkante meter expositieruimte.
Europain is de grootste bakkerijbeurs op het gebied van productinnovaties, demonstraties en vaardigheden die volgend jaar wordt gehouden. Om het gemak voor de bezoeker nog groter te maken, is er een innovatieruimte ingericht. Een speciale ruimte, dicht bij de ingang van het beurscomplex gevestigd, is gewijd aan nieuwe producten en innovaties. De grootste verandering ten opzichte van 2005 is dat Europain 2008 de medewerking heeft van alle Franse machine- en meelleveranciers. ‘Er is dus meer keuze aan leveranciers’, aldus de organisatie.

Bedrijven
Naast bedrijven uit de tarwe- en meelsector zullen er ook aanbieders aanwezig zijn van chocolade, desserts, fournituren en grondstoffen. De organisatie gaat uit van zeshonderd exposanten. Ruim 40 procent hiervan is afkomstig uit het buitenland, dat is ruim 10 procent meer dan in 2005 toen 30 procent van de exposanten van buiten Frankrijk kwam. Italië is de  koploper gevolgd door Spanje, Duitsland en Nederland. De meerderheid van de standhouders is afkomstig uit Frankrijk. Ook zijn er nieuwe deelnemende landen aanwezig, waaronder Tsjechië.
Hoewel alle sectoren aanwezig zijn, zullen de ambachtelijke en industriële bakkerijsectors met respectievelijk 33 en 37 procent de grootste vertegenwoordigende groepen zijn. Hierbij valt te denken aan bedrijven op het gebied van brood, banket, chocolade en ijs, maar natuurlijk ook grondstofleveranciers en machinebedrijven. Ook andere sectoren op het gebied van food en hospitality zullen aanwezig zijn zoals retailers, hotels en restaurants. Daarnaast is er ruimte ingericht voor traiteur. Hier kan de bezoeker de nieuwste ideeën opdoen op het gebied van traiteur. Chocoladespecialisten en -liefhebbers kunnen terecht bij onder andere Cacao Barry en Callebaut. In een ruimte van 100 vierkante meter worden diverse demonstraties, nieuwe technieken en recepten getoond.

Wedstrijden
Net als de voorgaande editie zal in 2008 Europain niet alleen bestaan uit standhouders die hun producten en noviteiten aanprijzen. Ook worden er diverse competities gehouden. Nieuw is de wedstrijd ‘Le mondial des arts sucres’. Opmerkelijk aan deze wedstrijd voor patissiers, chocolatiers en ijsspecialisten is dat ieder team uit een man en een vrouw moet bestaan. In totaal zullen twaalf teams strijden om de titel waarbij ze in 20 uur tijd negen verschillende opdrachten moeten uitvoeren op de vloer. Zoals: een suikerwerk, dessert, petitfours en chocoladebonbons. Er wordt ook weer gestreden om de Coupe du Monde de la Boulangerie. Twaalf teams uit twaalf verschillende landen strijden met elkaar om de hoofdprijs. Om te bepalen welke landen mee mogen doen, worden er over de hele wereld voorrondes gehouden (Louis Lesaffre Cup 2007). De landen die al zeker zijn van deelname zijn: Argentinië, China, Mexico en Turkije. De voorrondes voor Europa worden dit najaar gehouden. In 2005 won Amerika de felbegeerde titel voor Frankrijk en Japan.
Een ander terugkerend evenement is het internationale ijs, dessert kampioenschap. Deze wedstrijd wordt voor de derde keer gehouden. Deelnemers moeten een ijssculptuur maken en twee desserts. Naast de creatie wordt de smaak gejureerd.
Tevens is er weer een scholenstraat (Rue d’écoles) waar scholieren en vertegenwoordigers demonstraties en informatie geven over hun school en opleiding. Het International Croquembouche Festival zal niet worden gehouden evenmin de World Chocolate Masters. De World Chocolate Masters werd op 20, 21 en 22 oktober gehouden in Parijs. Voor Nederland gaf Frank Haasnoot act de présence en werd vierde. Hij won begin dit jaar de Dutch Chocolate Masters.

Bakkerswereld 9 november 2007
 

Reageer op dit artikel