nieuws

Gerald Schuurman Twentse stollenkoning

Nieuws

ALMELO – De kwaliteit van Weihnachtsstollen in Twente is de laatste jaren sterk verbeterd. Dat is vooral te danken aan de jaarlijkse stollenkeuring van de afdeling Twente van de Echte Bakkers.

Gerald Schuurman Twentse stollenkoning

ALMELO – De kwaliteit van Weihnachtsstollen in Twente is de laatste jaren sterk verbeterd. Dat is vooral te danken aan de jaarlijkse stollenkeuring van de afdeling Twente van de Echte Bakkers.

Woensdagmiddag was het weer zover; ruim twintig bakkers uit heel Twente lieten hun ambachtelijk gemaakte stollen blind keuren. Bakkers die meedoen aan de keuring, garanderen een goede kwaliteit en smaak. Bij de keuring werd gekeken naar volume, kleur van de korst, bakaard, afwerking en kleur van de kruim. De keurmeesters waren zeer tevreden over de kwaliteit van de inzendingen.
 
Bij de keuring wordt ook met een kritisch oog gekeken naar presentatie, vulling en versheid. ‘Het gaat erom’, vertelt bakker Hans van Benthem uit Ootmarsum in de TC Tubantia, ‘dat een stol goed gevuld is, dat er een goede verhouding tussen vulling en spijs is, er 100 procent roomboter wordt gebruikt en dat er sprake is van echte amandelspijs.’
 
Hazelnoten
Ondanks de strenge eisen slaagt iedere bakker erin zijn stol iets eigens te geven. Van Benthem juicht dat toe. ‘Met cashewnoten, hazelnoten of geconfijte vruchten; iedere bakker geeft een persoonlijk tintje aan de smaak.’
 
Winnaar van de stollenkeuring werd bakker Gerald Schuurman uit Hengelo. Vorig jaar kwam zijn Weihnachtsstol ook al als beste uit de bus. Tweede werd bakker Sander van der Linde uit Haaksbergen en derde Jitze van der Goot uit Vriezenveen.
 

Reageer op dit artikel