nieuws

Chocolade ruim tien procent duurder

Nieuws

BRUSSEL – Chocolade wordt volgend jaar fors duurder. Dat verwachten Zwitserse fabrikanten van chocolade. Verschillende fabrikanten rekenen op prijsstijgingen van ruim tien procent.

Chocolade ruim tien procent duurder

BRUSSEL – Chocolade wordt volgend jaar fors duurder. Dat verwachten Zwitserse fabrikanten van chocolade. Verschillende fabrikanten rekenen op prijsstijgingen van ruim tien procent.

Zwitserland is toonaangevend in de internationale chocolade-industrie. Opwaartse prijsdruk door een slechte oogst aan cacaobonen, sterk gestegen prijzen van melkpoeder en toegenomen kosten voor verpakking en transport tellen op tot een prijsstijging van wel tien procent.
 
Nog hoger
De topman van chocoladeproducent Barry Callebaut gaf deze zomer al aan dat in 2008 de chocoladeprijs met zo’n tien procent zou stijgen. De Belgische krant Het Laatste Nieuws geeft echter aan dat Barry Callebaut zelfs een prijsstijging met tien tot zelfs vijftien procent verwacht.
 
Marktomstandigheden
De krant geeft aan dat Nestlé de verhoogde chocoladeprijs per land vaststelt. Zo zou de prijsstijging in Frankrijk op zo’n vijf à zes procent uitkomen. De Belgische federatie van chocoladefabrikanten Choprabisco wijst ook op marktomstandigheden die van invloed zijn, zoals bestaande contracten met cacao-leveranciers, afspraken met de distributie en concurrentie.
 
Twijfel
Voor de periode na 2008 wordt minder druk op de grondstoffenmarkt verwacht, maar markt-analisten betwijfelen volgens Het laatste Nieuws of in dat geval de chocoladeprijs weer zal dalen.
 

Reageer op dit artikel