nieuws

1/10 procent minder zout in brood is te weinig

Nieuws

DOETINCHEM – Bakkerswereld kreeg 156 stemmen binnen op de stelling over zoutreductie. Een ruime meerderheid, 57 procent – 89 ondernemers – is het met de stelling eens en pleit er dus voor om minder zout in brood te verwerken. 43 Procent geeft aan het niet met de stelling eens te zijn.

DOETINCHEM – Bakkerswereld kreeg 156 stemmen binnen op de stelling over zoutreductie. Een ruime meerderheid, 57 procent – 89 ondernemers – is het met de stelling eens en pleit er dus voor om minder zout in brood te verwerken. 43 Procent geeft aan het niet met de stelling eens te zijn.

Bakkerij Dijkstra uit Lutjegast is een voorloper als het gaat om minder zout gebruiken bij de productie van brood. Hij zegt: ‘Vanaf 1985 gebruiken wij al minder zout in ons brood. In die tijd is er in een artikel melding gemaakt van een te hoge zoutconsumptie. Wij hebben daar direct op gereageerd door het zoutgehalte in ons brood te verlagen van 2 procent naar 1,75 procent hetgeen neerkomt op 10 gram zout per brood.’
De voorzitter van de NBOV deed op de jaarvergadering op woensdag 10 oktober een oproep aan alle bakkers om te starten met 1/10 procent zoutreductie. Hij zei: ‘Bakkers kunnen er niet omheen dat de maatschappelijke aandacht voor het thema ‘voeding en gezondheid’ overweldigend is. En dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. Op initiatief van de bakkerijketen zijn we bezig met het sluiten van een zoutconvenant met de overheid. Vergelijkbaar met het Arboconvenant grondstofallergie, dat ook uit ging van de branche zelf’, aldus Rin van der Molen.
Sjoerd Arts van Bakkerij Arts uit Ottersum vindt 0,1 procent minder zout in brood een prima idee, maar voegt er aan toe dat zoutreductie moet beginnen bij bijvoorbeeld de instant producten zoals Cup A Soup en de kant-en-klare jusproducten.
Begin dit jaar zei minister Ab Klink van Volksgezondheid op het symposium Opzouten: ‘Het is niet de bedoeling dat – als er minder zout in brood verwerkt wordt – mensen minder jodium krijgen. Ik ben daar al over in gesprek met de bakkers en zal daar ook in de afspraken met de industrie rekening mee houden.’

Bakkerswereld 23 november 2007

Reageer op dit artikel