nieuws

Winkel op maandag gewoon open

Nieuws

Dit keer hebben 256 mensen gereageerd op de stelling op de website van Bakkerswereld. Een overgrote meerderheid (71,5 procent) vindt dat de bakkerswinkel op maandag gewoon open moet blijven. 28,5 Procent vindt dat de winkel dicht kan. Of deze bakkers zelf nu al op maandag gesloten zijn, weten we niet.

Dit keer hebben 256 mensen gereageerd op de stelling op de website van Bakkerswereld. Een overgrote meerderheid (71,5 procent) vindt dat de bakkerswinkel op maandag gewoon open moet blijven. 28,5 Procent vindt dat de winkel dicht kan. Of deze bakkers zelf nu al op maandag gesloten zijn, weten we niet.

De vraag die achter deze stelling schuilgaat, luidt: is het rendabel om de winkel op maandag te openen? Dit is afhankelijk van de lokale situatie. Hoe zijn de winkelverkopen en wat gaat weg naar horeca of bedrijfskantines? En hoe belangrijk vind je de service naar de klant toe?
Echte Bakker Gerard Besseling uit Grootebroek vindt vooral dit laatste punt heel belangrijk in zijn overweging. Hij schrijft ons: ‘Je moet het per onderneming bekijken, maar als het even kan moet je open zijn op maandag om de consument die wij zo hard nodig hebben te bedienen van al dat ambachtelijke. Er is een tijd geweest dat de Nederlandse bakkerij moest opboksen tegen de supermarkt. Door te sluiten op maandag speel je ze in de kaart. De service wordt gewaardeerd door de consument!’
Collega-bakker Bennie de Putter haalt er een ander aspect bij: de zondagopenstelling. Hij vraagt zich het volgende af: ‘Hoe zit dat nou eigenlijk? Gaan we de zondag open, en dan zeuren dat de maandag terugloopt? Je gaat nou eenmaal niet meer verkopen door een extra dag open te zijn. Je verplaatst alleen de omzetten. Blijf de zondag dicht en de maandag open!’
B. Hendrikx van Bakker Bas uit Gorinchem denkt er iets genuanceerder over. Hij geeft zijn collega-ondernemers een advies. ‘Afhankelijk van de locatie en de uuromzet is het een optie om op maandag dicht te zijn of te gaan. Houdt dit dan wel minimaal 26 weken goed bij. Zo heb ik geconcludeerd dat het voor ons bedrijf geen optie is om op maandag te sluiten.’

Bakkerswereld 26 oktober 2007
 

Reageer op dit artikel