nieuws

Oud-directeur NBS Paul Buyze overleden

Nieuws

LEIDEN – Paul Buyze, oud-directeur van de Nederlandse Bakkerij Stichting, is zaterdag 6 oktober overleden. Op 21 oktober zou hij 86 jaar geworden zijn.

LEIDEN – Paul Buyze, oud-directeur van de Nederlandse Bakkerij Stichting, is zaterdag 6 oktober overleden. Op 21 oktober zou hij 86 jaar geworden zijn.

Buyze (85) was 34 jaar in dienst van de Nederlandse Bakkerij Stichting (NBS). Hij volgde in 1975 Dr. G.H.M.J. Verhaegen op als directeur. Tien jaar later droeg Buyze het NBS-directeurschap over aan Jan Verbruggen, waarmee Buyze 33 jaar nauw samengewerkt heeft.
Barre omstandigheden
De NBS is in 1935 ontstaan omdat er door de barre economische omstandigheden en de hoge werkloosheid chaos in de bedrijfstak heerste. Er was behoefte aan ordening in de bedrijfstak. Later is NBS opgegaan in NBC.
 
Accountant
Van oorsprong was Buyze registeraccountant. Met die kennis heeft hij de economische afdeling van de NBS opgezet. Hij speelde in de loop der jaren een belangrijke rol in het overleg dat de bakkersbranche met de overheid had.
Minimumbroodprijs
Vooral met de herstructureringsproblematiek kwam Buyze in de schijnwerpers te staan. Hij heeft zich ingezet voor het instellen van een minimumbroodprijs en het wegwerken van de overcapaciteit in de sector dat uiteindelijk leidde tot het Sociaal Economisch Overleg in het Bakkersbedrijf.
 
Omzetgroei
Buyze was bij zijn afscheid als NBS-directeur in 1985 er sterk van overtuigd dat zonder die herstructurering geen gezonde omzetgroei bij de warme bakker was ontstaan. Die bakkers kregen medio jaren zeventig te maken met de broodverkoop in het supermarktkanaal en de gevolgen daravan op de markt.
Paul Buyze wordt vrijdag 12 oktober om 12.00 uur in crematorium Rhijnhof te Leiden gecremeerd.
 

Reageer op dit artikel