nieuws

Ook ruzie bij Bakkerij Bart over onderzoek

Nieuws

AMSTERDAM – Het is hommeles bij Bakkerij Bart. De ruzie tussen de directie van het bedrijf en een groot deel van de bakkers die begin september ontstond, dreigt te escaleren. Nu is er onenigheid over een uit te voeren onderzoek.

Ook ruzie bij Bakkerij Bart over onderzoek

AMSTERDAM – Het is hommeles bij Bakkerij Bart. De ruzie tussen de directie van het bedrijf en een groot deel van de bakkers die begin september ontstond, dreigt te escaleren. Nu is er onenigheid over een uit te voeren onderzoek.

De sfeer is verziekt en inmiddels bestaat over bijna alles onenigheid. Om uit te zoeken waar alle onvrede vandaan komt en wat er gedaan kan worden om die op te lossen, vroeg de Raad van Commissarissen oud-directeur van Campina Joop Kalksma een onderzoek in te stellen. Zelfs over dat onderzoek bestaat sinds deze week onenigheid. De ontevreden franchisenemers die vertegenwoordigd worden door Wim Löbker, denken dat Kalksma niet onafhankelijk is en willen dat Bart van Elsland, de naamgever en bedenker van de formule, het onderzoek mede uitvoert. Een woordvoerder van Bart’s Retail noemt die kritiek onzinnig. ‘De raad van commissarissen is er om de belangen van alle betrokken te dienen, ook die van de franchisenemers. Bovendien spreekt Kalksma uiteraard ook uitgebreid met Elsland.’
 
Het conflict begon begin vorige maand toen bijna de helft van de in totaal 160 franchisenemers het vertrouwen opzegde in de directie van het moederbedrijf . Zij vonden dat ze te veel moeten afdragen. Een kwart van de ondernemers zou daardoor verlies lijden. Die klacht werd volgens de bakkers niet serieus genomen door de directie.
 
Franchisenemers
Het argument dat de franchisenemers zelf hun handtekening hebben gezet onder de afspraken, gaat volgens Löbker niet op. ‘Bakker Bart is een aantal keer overgenomen. Steeds door partijen die er geld mee wilden verdienen. Daardoor moeten wij steeds meer afdragen. De beslissingsbevoegdheid van het bestuur van de franchisevereniging is heel langzaam teruggedraaid tot nul. De franchisers hebben daar dus niets over te zeggen gehad,’ laat hij De Volkskrant weten.
 
Twee weken geleden stapte algemeen directeur van Bart’s Retail Rob Terstappen op. De manier waarop de onvrede door de bakkers was geuit en de schade die Bakker Bart daardoor geleden zou hebben, waren de aanleiding voor zijn vertrek. Inmiddels staat ook de kwaliteit van de ondersteunende diensten, waar flink voor wordt betaald, ter discussie. ‘Van een winkelbegeleider die langskomt, verwachten wij gedegen ondersteuning. Dat moet iemand zijn met een goede opleiding die kan helpen met zaken als voorraadbeheer en administratie. Nu komt hij kijken of de plakjes kaas er wel goed bij liggen en of de cola die we verkopen wel bij Bart’s Retail vandaan komt’, aldus Wim Löbker.
 
 

Reageer op dit artikel