nieuws

Leopold Nagelkerke verliest rechtzaak

Nieuws

BREDA – Bakker Leopold Nagelkerke uit Prinsenbeek moet een boete van 1200 euro betalen omdat hij vorig jaar oktober op drie zondagen open was en brood verkocht.

Leopold Nagelkerke verliest rechtzaak

BREDA – Bakker Leopold Nagelkerke uit Prinsenbeek moet een boete van 1200 euro betalen omdat hij vorig jaar oktober op drie zondagen open was en brood verkocht.
Nagelkerke kreeg eerder een schikking aangeboden maar hij besloot de zaak voor te laten komen. De rechter heeft nu bepaald dat hij de boete moet betalen en zijn winkel op zondag moet sluiten.
 
Nog steeds open
Nagelkerke was niet alleen die drie bekeurde zondagen open, hij is nog steeds elke zondag open. Eerder zei hij tegen Bakkerswereld dat ook te blijven doen. Zijn klanten vinden het geweldig, zo zegt de bakkerondernemer. Liefst 15.000 zondagse brood- en gebakliefhebbers zouden een petitie hebben ondertekend om de ondernemer te steunen.
De rechter legde dit alles naast zich neer en beboette Nagelkerke.
 
Werkzaamheden
Toen er grootscheeps aan A16 en de HSL (hoge snelheidslijn) werd gesleuteld, mocht Leopold Nagelkerke, bijna tegen de rijksweg aangeplakt, van de gemeente Breda op zondag open zijn om het commerciële leed te verzachten. Op het moment dat het werk klaar was en Nagelkerke weer goed bereikbaar was, kreeg de bakker van gemeentewege te horen dat het uit was met de pret, zo schrijft dagblad BN De Stem. Maar Nagelkerke bleef open op zondagochtend.
 
Smullen in de rechtzaal
Nagelkerke had enkele van de producten die hij op zondag verkoopt mee de rechtzaal in genomen. Officier van justitie mr. J. Bijvoet: ‘De producten die Nagelkerke hier op tafel legt zijn morgen nog even lekker en overmorgen ook nog als je ze even in de oven stopt. Die hoef je echt niet op zondag te verkopen.’
 
De Prinsenbeekse bakker vindt dat de gemeente eigenlijk niets met zijn zondagse openstelling te maken heeft. ‘Direct consumeerbare producten mag je op zondag verkopen. Ik verkoop dan artikelen die een fun-gevoel oproepen. Dat sommigen twee worstenbroodjes opeten en er dan nog twee mee naar huis nemen, mag dat niet?’
 
Ontheffing
Volgens de officier maakt dat de winkel ‘met misschien een statafel met wat krukken’ echter nog niet tot een lunchroom. ‘De gemeente mag voor zo’n winkel helemaal geen ontheffing geven.’ Voor advocaat J. Zijlmans is dat nog maar de vraag. ‘De fietsenwinkel die op zondag aan fietsenverhuur doet mag wel. Stations zijn verworden tot heuse winkelcentra met een perron en benzinestations zijn complete supermarkten. Grote concerns kunnen de winkelsluiting afkopen, de kleine winkelier heeft het nakijken.’
De rechter koos de kant van de officier: de winkel had dicht moeten zijn. Nagelkerke gaat in beroep. En bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vecht hij de eerder opgelegde dwangsommen aan.
(Bron: BN de Stem)
 
Eerder over dit onderwerp gepubliceerd:
 
 
 

Reageer op dit artikel