nieuws

Frank Haasnoot deelnemer World Chocolate Masters 2007

Nieuws

Frank Haasnoot, werkzaam bij Crème de la Crème in Zouterwoude Dorp kan op 22 oktober geschiedenis schrijven. Hij kan als eerste Nederlander wereldkampioen worden in chocolade. Vooralsnog wonnen alleen Belgen deze prestigieuze wedstrijd. Haasnoot die begin dit jaar in Maastricht al werd gekroond tot ‘Dutch Chocolate Master’ strijdt medio oktober in Parijs om de titel ‘World Chocolate Master’. Maanden geleden is hij samen met zijn begeleider en werkgever Jeroen Goossens gestart met de voorbereidingen. Hoewel beiden positief zijn over een goede afloop, wagen de twee zich niet aan een voorspelling. Vertrouwen hebben ze wel.

Frank Haasnoot deelnemer World Chocolate Masters 2007

Frank Haasnoot, werkzaam bij Crème de la Crème in Zouterwoude Dorp kan op 22 oktober geschiedenis schrijven. Hij kan als eerste Nederlander wereldkampioen worden in chocolade. Vooralsnog wonnen alleen Belgen deze prestigieuze wedstrijd. Haasnoot die begin dit jaar in Maastricht al werd gekroond tot ‘Dutch Chocolate Master’ strijdt medio oktober in Parijs om de titel ‘World Chocolate Master’. Maanden geleden is hij samen met zijn begeleider en werkgever Jeroen Goossens gestart met de voorbereidingen. Hoewel beiden positief zijn over een goede afloop, wagen de twee zich niet aan een voorspelling. Vertrouwen hebben ze wel.

World Chocolate Masters staat voor de deur. Wat is er eigenlijk zo mooi aan het werken met chocolade?
Frank Haasnoot: ‘Het mooie van het werken met chocolade is de diversiteit van het product. Je kunt vele technieken toepassen, de mogelijkheden zijn oneindig.’ Jeroen Goossens: ‘De afgelopen tien jaar zijn de technieken uitgebreid, er is veel ontwikkeling.’

Dit is je eerste, grote internationale wedstrijd. Hoe heb je je voorbereid?
Haasnoot: ‘Nadat ik in Maastricht de Dutch Chocolate Master won (januari 2007, red.) heb ik samen met Jeroen een stappenplan opgesteld, ideeën bedacht en veel geoefend. Ik heb alle producten ontwikkeld, uitgedacht en uitgetekend op papier. Daarna heb ik de schetsen uitgeprint op ware grote om ze vervolgens van hout na te maken. Hierdoor kreeg ik een beter beeld van het geheel. En ik moest natuurlijk mallen maken. Ik ben vanaf januari al in training. Van de vijf weken vakantie heb ik vier weken doorgebracht met oefenen voor de wedstrijd. Als je wilt presteren moet je goed voorbereid zijn en dat kost tijd. Gelukkig heb ik alle ruimte en medewerking gekregen van mijn werkgever.’ Goossens: ‘Als iemand aan een wedstrijd meedoet, leeft dat enorm in het bedrijf. Daardoor trek je niet alleen je eigen niveau op, maar ook die van je collega’s.’

Jeroen jij hebt veel ervaring met internationale wedstrijden. Wat kan Frank verwachten?
Goossens: ‘Dat kan ik pas zeggen wanneer ik alle kandidaten heb gezien. Je kunt er van uitgaan dat de wedstrijd goed georganiseerd is. Maar er kan altijd iets gebeuren bijvoorbeeld deuren die openstaan, te hoge of te lage temperaturen. Zulke dingen kun je niet uitsluiten, je kunt er wel op oefenen. Ik zeg altijd je wint de wedstrijd in Nederland door veel te oefenen. Je moet je als kandidaat richten op jezelf en niet op de tegenstander, het is geen bokswedstrijd. Laat je niet afleiden.’

Het thema dit jaar is nationale mythen of legenden. Wat heb jij gekozen en waarom?
Haasnoot: ‘Net als tijdens de Nederlandse voorronde heb ik gekozen voor de Vliegende Hollander. Alleen heb ik mijn showstuk verfijnd voor de World Chocolate Masters. Ik heb gekozen voor deze creatie omdat de Vliegende Hollander grote internationale bekendheid geniet.’ Goossens: ‘Of een ontwerp bekend is of niet maakt niet zo veel uit voor de jury. Het gaat om vakmanschap, dat wil de jury zien.’

Juryvoorzitter Philippe Vancayseele zei na afloop van de Dutch Chocolate Masters dat het gaat om het uitbalanceren van smaak.
‘Ik heb daar niet specifiek op getraind, wel heb ik veel collega’s laten keuren en proeven. Naast mijn collega’s hebben de leden van het Nederlands Patisserie Team hun mening gegeven. Naar aanleiding van de opmerkingen heb ik mijn producten verder ontwikkeld.’
Goossens: ‘Het gevaar van je focussen op een onderdeel is dat andere aspecten worden vergeten. De tijd en gewicht zijn ook belangrijk. Aan alle onderdelen moet je dus aandacht besteden.’

Wat moet Frank doen en of laten tijdens de wedstrijd?
Goossens: ‘Je moet gefocust blijven op de taak en je niet gek laten maken. Een andere tip is om er voor te zorgen dat er geen discussie ontstaat tussen de juryleden.’ Haasnoot: ‘Ik moet me niet laten intimideren door andere showstukken.’
 
Wat is de taak van de begeleider in Parijs?
‘Ik kan niet veel doen, want ik ben jurylid. Maar als ik zie dat de boter in de pan te lang op het vuur staat, loop ik wel per ongeluk tegen de pan aan.’

Hoe schat je je eigen kansen in in Parijs?
‘De vorige wedstrijd in 2005 heb ik bezocht als toeschouwer. Ook heb ik dvd’s bekeken van de wedstrijd en de deelnemers. Ik denk dat mijn niveau te vergelijken is met die van mijn tegenstanders, ik heb het gevoel goed bezig te zijn. Maar of dat een podiumplaats oplevert is moeilijk te zeggen.’ Goossens: ‘Een voorspelling is lastig. De moeilijkheid van de wedstrijd is het aantal deelnemers en het niveau. Nogmaals, ik kan pas zijn kansen inschatten als ik alle kandidaten heb gezien. Ik heb Frank het afgelopen jaar wel zien groeien, maar je blijft ook afhankelijk van externe factoren.’

Bakkerswereld 12 oktober 2007

Reageer op dit artikel