nieuws

De Broodspecialist heeft mooiste pand van Brabant

Nieuws

DEN BOSCH – De Broodspecialist in Den Bosch heeft het mooiste monumentale pand van heel Brabant. De winkel waarin de bakker is gevestigd stamt uit 1883.

De Broodspecialist heeft mooiste pand van Brabant

DEN BOSCH – De Broodspecialist in Den Bosch heeft het mooiste monumentale pand van heel Brabant. De winkel waarin de bakker is gevestigd stamt uit 1883.

Een citaat uit het juryrapport: ‘Het is een monumentaal pand waar de koper van een brood bijna ogen tekort komt om al het fraais wat deze winkel biedt in zich op te nemen.

 

Eigenaren van De Broodspecialist Daniel en Deborah van Schijndel kregen De Brabantse Monumentenprijs op 18 oktober in Bergen op Zoom. ‘Blij verrast. We sprongen een gat in de lucht. We hadden echt niets in de gaten. Ook de aanwezigheid van de wethouder van Den Bosch vonden wij niet verdacht. Natuurlijk weten we zelf dat we een mooie, historische winkel hebben maar dit is nu bevestigd door een vakkundige jury. We gaan deze prijs zeker uitdragen. Iedereen mag het weten en komen kijken.’ De onderneming is gevestigd aan de Hinthamerstraat 89 in het centrum van Den Bosch.

 

Meer foto’s van de bakkerij, klik hier!

 

Achtergrond over het pand
Het uit 1637 stammende pand Hinthamerstraat 89, genaamd “Het Rood Hekken” waar een bakkerij met winkel is gevestigd, wordt thans uitgebaat door Daniël en Deborah van Schijndel. Al vanaf 1883 is hier een bakkerij gevestigd.

 

Het pand is gesierd door een gave buitenpui, maar eenmaal binnen ontwaart men ook een neogotische binnenpui als scheiding tussen de winkel en de achterkamer. Die wand is opgebouwd uit houten traceringen, glas en tegels. Het meest bijzondere aan het pand zijn de tegeltableaus die de wanden van de winkel van het plafond tot aan de vloer sieren.

 

In het verleden is het korte tijd mode geweest om winkels te verlevendigen met tegeltableaus waarvan de voorstelling producten ondersteunt die in de winkel worden aangeboden. De tegels zijn in 1903 gebakken door plateelbakkerij “de Distel”uit Amsterdam.

 

Al datgene wat aan het bakken van brood voorafgaat is voorgesteld: het zaaien van koren, de groei van de korenaren, het oogsten, het opslaan van het meel en tenslotte het maken van het deeg.

 

Reageer op dit artikel