nieuws

‘Begin met 1/10 % zoutreductie

Nieuws

WOERDEN – Minder zout toevoegen aan brood. Als het aan NBOV-voorzitter Rin van der Molen ligt start de bakker er vandaag al mee. ‘Begin met 1/10% reductie.

‘Begin met 1/10 % zoutreductie

WOERDEN – Minder zout toevoegen aan brood. Als het aan NBOV-voorzitter Rin van der Molen ligt start de bakker er vandaag al mee. ‘Begin met 1/10% reductie.’
Die oproep deed Van der Molen gisteren (woensdag 10 oktober) tijdens de jaarvergadering van de NBOV in Kasteel Woerden. Want ook bakkers kunnen er niet omheen dat de maatschappelijke aandacht voor het thema ‘voeding en gezondheid’ overweldigend is. En dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. ‘Op initiatief van de bakkerij-keten zijn we bezig met het sluiten van een zoutconvenant met de overheid. Vergelijkbaar met het Arbo-convenant grondstofallergie, dat ook uit ging van de branche zelf,’ aldus Van der Molen.
 
Bloeddruk
Een te hoge zoutinname wordt in verband gebracht met een verhoogde bloeddruk. Tachtig procent van de dagelijkse zoutopname komt van (verborgen) zout in voedingswaren. Een verminderd zoutgebruik kan de bloeddruk doen dalen. De meeste bakkers voegen 2,1% aan het brood toe. Een verlaging van het percentage heeft overigens niet alleen veel gevolgen voor de smaak van het product, ook voor het rijsproces.
 
Dat gezondheid een belangrijke rol bij de productie van brood gaat spelen blijkt uit het nationale Ik Kies Bewust-logo dat steeds meer gesignaleerd wordt. De criteria om het logo te mogen gebruiken zijn gericht op een vermindering van de hoeveelheid verzadigd vet, transvet, suiker en natrium in voedingsproducten. De verwachting is dat het ministerie van VWS zal inzetten op zelfregulatie. Er zullen dus waarschijnlijk op korte termijn vanuit de overheid geen harde targets gesteld worden voor zoutreductie.
Meer over de jaarvergadering van de NBOV in Bakkerswereld nummer 21.

Reageer op dit artikel