nieuws

Bake for Life opent derde bakkerij in Afrika

Nieuws

LIRA – Nog vóór de officiële opening op 8 september 2007 draaide de derde bakkerij van Bake for Life in het oostafrikaanse land Oeganda al met winst.

Bake for Life opent derde bakkerij in Afrika

LIRA – Nog vóór de officiële opening op 8 september 2007 draaide de derde bakkerij van Bake for Life in het oostafrikaanse land Oeganda al met winst.

De werklust van nieuwbakken bakkers in het noordoegandese stadje Lira is hartverwarmend voor Ton van Mourik en Wiljan van der Linden van Bake for Life. In verband met de officiële opening van de nieuwe bakkerij op 8 september bezochten zij het Afrikaanse land. Voor het eerst zagen zij met eigen ogen dat ook deze bakkerij werk en levenskansen biedt aan gehandicapte jongeren.
 
Kans
Bake for Life is een stichting die is opgericht in 1999. De stichting zamelt geld in voor de bouw van complete bakkerijen in de derde wereld.
Bake for Life wil jonge gehandicapten in de derde wereld een kans geven door het starten van bakkerijen waar ze worden opgeleid tot bakker. Nadat ze hun opleiding succesvol hebben afgerond, kunnen ze de bakkerij overnemen of met hulp van de stichting een nieuwe bakkerij beginnen in het dorp of de streek waar ze vandaan komen.
 
Nog een school en bakkerij
De eerste bakkerij opende haar deuren in 2003 in de hoofdstad Accra van het westafrikaanse land Ghana. De tweede bakkerij startte in 2005 in Oeganda. Vanaf 2005 concentreert Bake for Life zich op dit oostafrikaanse land. Op dit moment wordt er een bakkersschool gebouwd in Tororo en een kleine bakkerij in Budaka. Voor eind 2008 staat de bouw van een grotere bakkerij in Soroti op het programma.
 
Contacten
Wiljan: ‘Wij hebben in Uganda goede contacten en we kennen daar nu redelijk de markt. Waarom zouden we steeds weer in een nieuw land een bakkerij moeten beginnen?’ De bakkerij in Lira is gefinancierd met een speciaal daarvoor door Bake Five ontworpen brood. Dit zogenaamde Sportbrood wordt geproduceerd voor Albert Heijn. Van ieder Sportbrood dat wordt verkocht, gaat een gedeelte naar Bake for Life.
 
House of Grace 
De bakkerij in Lira staat op het terrein van het weeshuis House of Grace dat wordt geleid door de Nederlandse Linda van Eerdenburg. Zij is erg blij met het initiatief uit Nederland. ‘Dankzij de bakkerij leren de kinderen in mijn weeshuis dat ze moeten werken als ze geld willen verdienen. Dat je dus niet je hand moet ophouden bij mogelijke sponsors. De oudere jeugd in mijn weeshuis kan nu het bakkersvak leren, zodat ze later in staat zijn om in hun levensonderhoud te voorzien.’
 
Weeskinderen
De winst uit de bakkerij gebruikt Linda onder andere voor het uitbreiden van haar weeshuis. Ze ondersteunt ongeveer 90 weeskinderen waarvan de helft bij familie woont en de andere helft in haar nu nog te kleine weeshuis. Veel van die weeskinderen zijn lichamelijk of psychologisch gehandicapt.
Linda: ‘In deze regio is al twintig jaar een bloedige burgeroorlog. Gelukkig zijn er nu vredesbesprekingen, maar veel van deze kinderen kennen niks anders dan oorlog. Velen hebben als kindsoldaat meegevochten of hebben voor hun ogen vreselijke dingen zien gebeuren. Niemand in Oeganda leert hen om met die ervaringen om te gaan. Zij hebben hun ervaringen dus ook niet verwerkt. Het heeft nog steeds gevolgen voor hun leven. Ik noem hen daarom psychologisch gehandicapt.’
 
Tijdens de oorlog zijn veel mensen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar vermoord, vaak op zeer brute wijze. Daardoor zijn er erg veel weeskinderen. Volgens de traditie van Oeganda moeten weeskinderen binnen de eigen familie worden opgevangen, maar bij veel famlies zijn volgens Linda gewoonweg te veel weeskinderen.
 
De bakkerij produceert een beperkt, maar populair assortiment brood. Dit zijn 1 kilo en ½ kilo ‘loaf’s’, in casinoblikken gebakken Engelse toast broden. Oeganda was tot 1962 een Engelse kolonie. Er zijn dus nog veel Engelse invloeden te vinden. Daarnaast heeft de bakkerij twee soorten kleinbrood, bun’s en mandazi. Een bun is een zacht, wit broodje. Het deegstukje wordt iets lang gerold en dan gedraaid zoals een bolus. De Mandazi lijkt op de Nederlandse oliebol. Het is een zoet wit broodje dat gefrituurd wordt in olie.
Deze producten worden verkocht door wederverkopers in Lira en omgeving en in de Linda Baker’s shop in het centrum van Lira.
 
Persoonlijk verhaal
Innocent is de naam van een jongeman die de oven bedient. De oven is houtgestookt en daarvoor is dus wel enige vakkennis nodig. Verschillende broden hebben verschillende temperaturen nodig. Bovendien is de oven niet overal even heet. De bakplaten moeten daarom voortdurend verschoven worden.
 
Innocent is wees geworden toen in 2003 voor zijn ogen zijn ouders door de rebellen werden vermoord. Zijn twee zusters zijn levend in hun hut verbrand. Innocent raakt de herinnering niet kwijt en is nog steeds erg snel boos en aggressief. ‘Mijn toekomst ligt in deze bakkerij. Als mijn opleiding klaar is, verdien ik voldoende geld om het huis van mijn ouders weer op te bouwen. Dan wil ik een gezin stichten en dan kan ik eindelijk alles vergeten. Door het geld dat ik als bakker verdien, wil ik voorkomen dat mijn kinderen ooit te weten komen dat ik een kansloos weeskind was toen ik nog maar 13 jaar oud was.’
  
Meer informatie www.bakeforlife.nl
 
Tekst: Nico van den Berge (woont en werkt in Oeganda)
Foto: Wiljan van der Linden
 
Bake for Life won ook de Bakkerswereld foto actie van afgelopen zomer. De hoofdprijs wordt geveild. De opbrengst gaat naar Bake for Life.

Reageer op dit artikel