nieuws

Wereldkampioen patisserie Ronald van Haarlem

Nieuws

‘Zoveel media-aandacht had ik niet verwacht’Interviews geven aan televisie, radio, plaatselijke weekbladen en landelijke dagbladen, huldigingen en een onderscheiding van de gemeente Noordwijk. Dat was in het kort de week van Ronald van Haarlem na het behalen van de wereldtitel patisserie in Berlijn begin oktober. ‘Zo veel media-aandacht had ik niet verwacht.

Wereldkampioen patisserie Ronald van Haarlem

‘Zoveel media-aandacht had ik niet verwacht’
Interviews geven aan televisie, radio, plaatselijke weekbladen en landelijke dagbladen, huldigingen en een onderscheiding van de gemeente Noordwijk. Dat was in het kort de week van Ronald van Haarlem na het behalen van de wereldtitel patisserie in Berlijn begin oktober. ‘Zo veel media-aandacht had ik niet verwacht.’
 

Rustig en bedaard zit Ronald van Haarlem in zijn stoel voor het zoveelste interview deze week. Het schijnt hem niet te deren en doet enthousiast zijn verhaal over zijn behaalde wereldtitel en alle mediagekte die daarna losbarste. ‘Om 13.00 uur was het in Nederland bekend dat ik de wereldtitel had gewonnen en sindsdien heeft mijn telefoon niet meer stil gestaan.’ Vrienden en familie belden om hem te feliciteren, maar vooral de pers. De media-aandacht begon direct na afloop van de prijsuitreiking die plaatsvond in warenhuis KDW in Berlijn. ‘Ik ging van het podium af en meteen stonden er camera’s op me gericht en moest ik een interview geven voor de Duitse televisie in het Duits. Dat ging best aardig hoor’, lacht Van Haarlem. ‘Ze begrepen me tenminste en daar gaat het om.’ Ook de Nederlandse media wist de allereerste Nederlandse wereldkampioen patisserie snel en massaal te vinden. Van Haarlem: ‘Zondag belde Radio 538, Radio Veronica, NOS, plaatselijke zenders uit Groningen en Rotterdam, de plaatselijke dag- en weekbladen.’ Zonder moeite noemt hij alle media op. ‘Maandagochtend werd ik gebeld door de redactie van het televisieprogramma ‘De wereld draait door’ met de vraag of ik ’s avonds in het programma wilde komen. Dat was best spannend, maar het ging me goed af’, lacht hij. ‘Ik had ook weinig tijd om er over na te denken.’ Over het interview zelf, zegt hij: ‘In het begin noemden ze de titel wereldkampioen taartenbakken, maar toen ik foto’s liet zien van de ontwerpen kwam er meer waardering.’ Ook kinderzender Jetix besteedde aandacht aan het wereldkampioenschap. De burgemeester van Noordwijk nodigde Van Haarlem vorige week uit op het gemeentehuis voor een onderscheiding en de NBOV huldigde de wereldkampioen onlangs tijdens de uitreiking van de Gouden Gard en Geert Grieverprijs. Went al die aandacht al? ‘Er is veel op me afgekomen, maar het ebt nu langzaam weg. Nu ga ik gewoon weer werken.’ Maar alle aandacht heeft zijn uitwerking niet gemist. ‘Ik reed laatst terug van Amsterdam naar Noordwijk in mijn werkkleding en tijdens het tanken zeiden twee mensen opeens ‘gefeliciteerd’, dat was wel leuk en raar, maar ik word nog niet nagefloten op straat hoor.’
 
Wedstrijd
Hoewel Van Haarlem rustig zijn verhaal doet, geeft hij toe behoorlijk zenuwachtig te zijn geweest tijdens de uitreiking. ‘De plaatsen 7 tot en met 5 waren wel bekend, maar de nummers 4 tot en met 1 lagen dicht bij elkaar. Toen de derde plaats bekend werd, werd ik pas echt zenuwachtig.’ Van zenuwen was tijdens de wedstrijd zelf geen sprake, mede door de goede voorbereiding. ‘Vanaf begin dit jaar ben ik met de wedstrijd bezig geweest, twee weken voor het begin heb ik nog een keer goed getraind en haalde ik de tijdslimiet, dat gaf vertrouwen.’ Vertrouwen dat per dag toenam. ‘Ik zag per dag hoe het ging en per dag had ik een tijdsplanning waar ik me goed aan kon houden. Ik had zelfs nog tijd over zodat ik alvast voorbereidingen kon doen voor de volgende dag. Alleen een petitfourtje ging niet naar mijn zin’, blijft hij kritisch. Hoe nu verder? ‘Ik wil niet eerste bediende blijven, ik wil wel hoger op, maar ik zit hier (Huize van Wely in Noordwijk aan Zee, red.) goed, het niveau is hoog.’ Tot slot zegt hij: ‘Ik heb tijdens de voorbereiding veel steun gehad van mijn vader (Adriaan van Haarlem, red.) en mijn broer Frank.’
 
Foto: Vicky Littlejohn
 

Toppatissiers

Ronald van Haarlem versloeg in Berlijn zeven toppatissiers. Naast Nederland deden Duitsland, Zwitserland, Japan, Polen, Denemarken, Zweden en Finland mee. Het wereldkampioenschap patisserie werd gehouden door UIPCG, waar ook de NBOV lid van is. De jury beoordeelde zowel de taart, beide showstukken (suikerwerk en chocolade) als de petitfours van Van Haarlem als beste.

 

Reageer op dit artikel