nieuws

Ronald van Haarlem naar wereldkampioenschap patisserie

Nieuws

‘Ik ga voor de hoogste plaatsen’Wereldkampioen worden. Dat is de droom van patissier Ronald van Haarlem. Begin oktober tijdens het UIPCG in Berlijn kan die droom werkelijkheid worden. Dan neemt hij, tijdens de vierdaagse wedstrijd, het op tegen de beste patissiers van de wereld. Van Haarlem wordt bijgestaan door zijn begeleider en broer Frank, die hem van begin af aan heeft gecoacht naar de wedstrijd toe. Vorige week presenteerde Van Haarlem in Huize van Wely in Noordwijk aan Zee zijn (show) producten. Hoewel hij vertrouwen heeft in een goede afloop, durft Van Haarlem niet vooruit te lopen op het resultaat. ‘Ik ga voor de hoogste plaatsen.’ Bakkerswereld in gesprek met de gebroeders Van Haarlem.

Ronald van Haarlem naar wereldkampioenschap patisserie

‘Ik ga voor de hoogste plaatsen’
Wereldkampioen worden. Dat is de droom van patissier Ronald van Haarlem. Begin oktober tijdens het UIPCG in Berlijn kan die droom werkelijkheid worden. Dan neemt hij, tijdens de vierdaagse wedstrijd, het op tegen de beste patissiers van de wereld. Van Haarlem wordt bijgestaan door zijn begeleider en broer Frank, die hem van begin af aan heeft gecoacht naar de wedstrijd toe. Vorige week presenteerde Van Haarlem in Huize van Wely in Noordwijk aan Zee zijn (show) producten. Hoewel hij vertrouwen heeft in een goede afloop, durft Van Haarlem niet vooruit te lopen op het resultaat. ‘Ik ga voor de hoogste plaatsen.’ Bakkerswereld in gesprek met de gebroeders Van Haarlem.
 

Dit is je eerste grote internationale wedstrijd. Hoe heb je je voorbereid?
Ronald van Haarlem: ‘Ik heb veel geoefend en getraind. Dat moet ook wel, want ik moet veel verschillende producten maken en er zitten veel elementen in. Vanaf februari ben ik vol aan de gang met de wedstrijd. Ik train minimaal een dag per week. Alle vakantiedagen heb ik opgenomen om te oefenen. Die heb ik ook wel nodig, anders kan ik niet bereiken wat ik wil bereiken.’
 
Het thema tijdens de wedstrijd is vrij. Jij hebt gekozen voor de zee, waarom?
Ronald: ‘Ik wilde sowieso iets met een vis, de vorm spreekt me aan.’
Frank: ‘Het thema is niet de zee, maar meer natuur in het algemeen.’
Ronald: ‘We hebben er niet echt heel lang over nagedacht, het kwam in een keer bij ons op.’
 
Je zegt veel te hebben geoefend, wat maakt deze wedstrijd zo moeilijk?
Ronald: ‘Het moeilijke van deze wedstrijd is het feit dat er veel verschillende elementen worden gevraagd in een bepaalde tijd. Ik heb getraind op tijd, maar door kleine foutjes ben ik nog te lang bezig, daar moet nog aan gewerkt worden zodat het gaat lukken.’
Frank: ‘De hoeveelheid eetbare producten die gemaakt moeten worden, maakt het ook lastig.’
 
Heb je tijdens de voorbereidingen tegenslagen gehad?
Ronald: ‘Van het weekend nog. Er gaat af en toe wel iets mis.’
Frank: ‘Dat komt omdat je te fanatiek begon, je was te gefocust.’
 
Hoe heb je je gekwalificeerd voor dit kampioenschap?
Ronald: ‘De organisatie van de UIPCG heeft de NBOV gevraagd om iemand af te vaardigen uit Nederland en de NBOV heeft dat verzoek vervolgens neergelegd bij het Nederlands Patisserie Team.’
Frank: ‘We zouden eigenlijk samen mee doen, maar de organisatie veranderde plotseling het reglement waardoor maar een iemand mee mocht doen.’
 
Wat is jouw taak dan nu Frank?
‘Ik ben zijn begeleider. Ik probeer mijn broer zoveel mogelijk te steunen.’
 
Je hebt zelf in 2004 meegedaan aan de wedstrijd, wat kun je hem als tip meegeven?
‘Het is belangrijk om netjes te werken en rust is belangrijk. Dat straalt professionalisme uit. Maar uiteindelijk moet hij het zelf doen, ik kan alleen maar advies geven.’
 
Op welke plaats denk je te eindigen?
Ronald: ‘Dat is moeilijk te zeggen, maar ik mik op de hoogste plaatsen. Ik weet niet wie mijn concurrenten zijn, maar dat maakt ook niet uit, want ik moet het zelf doen.’
Frank: ‘Als Ronald de producten kan neerzetten zoals ze nu opgesteld staan, kan hij hoog eindigen.’
 
Foto: Capital Photos
 

Lid van Nederlands Patisserie Team
Ronald van Haarlem (22) is werkzaam bij Huize van Wely in Noordwijk aan Zee en is sinds dit jaar lid van het Nederlands Patisserie Team. In 2005 won hij de Dutch Pastry Award. De UIPCG is zijn eerste, grote internationale wedstrijd. Zijn opleiding volgde hij aan de Ter Groene Poorte in Brugge.

 

UIPCG
De UIPCG wordt eens in de twee jaar gehouden, dit keer is het de zevende keer. In 2004 in het Italiaanse Rimini deden namens Nederland mee Bart-Jeroen van Overveld (eigenaar van Patisserie Van Overveld in Oss) en Frank van Haarlem (werkzaam bij Huize van Wely in Noordwijk aan Zee), zij eindigden toen op de derde plaats (beste prestatie ooit van Nederland), Italië won. Dit jaar zal Frank van Haarlem als coach dienen voor zijn broer Ronald die tijdens het vierdaagse evenement Nederland vertegenwoordigt. In totaal doen acht landen mee aan de wedstrijd. Deze zijn: Duitsland, Zwitserland, Japan, Polen, Denemarken, Zweden, Finland en Nederland.

 

Reageer op dit artikel