nieuws

EU-logo voor biologische producten

Nieuws

BAKKERSWERELD – Producten die voor minstens 95 procent uit biologische ingrediënten bestaan, krijgen vanaf 2009 een herkenbaar EU-logo. Dat geldt ook voor brood.

EU-logo voor biologische producten

BAKKERSWERELD – Producten die voor minstens 95 procent uit biologische ingrediënten bestaan, krijgen vanaf 2009 een herkenbaar EU-logo. Dat geldt ook voor brood.

Zo besloten de landbouwministers van de 25 EU-landen dinsdag in Brussel. De ministers harmoniseerden tegelijk hun regels voor biologische producten. Nieuw is dat voortaan ook wijn, gekweekte vissen en brood onder de EU-regeling voor biologische producten gaan vallen. Aanvankelijk zou die ook over maaltijden in restaurants en cafés gaan, maar dat bleek te lastig. Minister Cees Veerman (Landbouw) toonde zich tevreden met het akkoord. Het nieuwe systeem is duidelijker en kent minder uitzonderingen, betoogde Veerman. Het Europees Parlement moet nog over het akkoord oordelen, voordat het kan ingaan.

 

Biologische producten
Doel van dit alles is om de biologische producten aantrekkelijker te maken voor de consument. De producten zijn doorgaans beter voor het milieu en voor de betrokken dieren dan gangbare producten. In Nederland toonde de EKO-monitor dat in het eerste halfjaar 1,9 procent van de consumentenbestedingen naar biologische producten is gegaan.

 

Logo

Over het logo is nog niet besloten, maar waarschijnlijk toont het de EU-sterretjes met een graanhalm. Het Nederlandse EKO-logo kan gewoon blijven bestaan. Ook producten van buiten de EU mogen het logo voeren. Onder het keurmerk moet daartoe het land of regio van herkomst komen te staan.

 

Reageer op dit artikel