nieuws

Winnaars Dutch Pastry Award 2005 blikken terug

Nieuws

‘Ik ben verder dan vorig jaar’Ronald van Haarlem was vorig jaar tijdens de Bakkerij Dagen de grote winnaar van de Dutch Pastry Award in Den Bosch. Elsbeth Hekkert en Alard Hoekerswever werden beiden uitgeroepen tot beste nieuwkomers, daarnaast kreeg Hoekerswever de publieksprijs. Hoe is het de vaktalenten sindsdien vergaan? Bakkerswereld sprak met ze een jaar later.

‘Ik ben verder dan vorig jaar’
Ronald van Haarlem was vorig jaar tijdens de Bakkerij Dagen de grote winnaar van de Dutch Pastry Award in Den Bosch. Elsbeth Hekkert en Alard Hoekerswever werden beiden uitgeroepen tot beste nieuwkomers, daarnaast kreeg Hoekerswever de publieksprijs. Hoe is het de vaktalenten sindsdien vergaan? Bakkerswereld sprak met ze een jaar later.
 

‘Dit is helemaal top, geweldig.’ Dat was de eerste reactie van Ronald van Haarlem toen zijn naam vorig jaar werd omgeroepen als winnaar van de Dutch Pastry Award 2005. ‘Ik ben geen prater voor een groot publiek maar dit is gaaf!’, liet hij het publiek weten. Een jaar na dato kijkt Van Haarlem dan ook met een goed gevoel terug op die dag. ‘Ik won vier prijzen (persprijs, Design Award, beste combinatie wijn/dessert en overall winnaar red.) dat was natuurlijk prachtig.’ Voor Van Haarlem betekende de winst automatisch een aspirant lidmaatschap voor het Nederlands Patisserie Team. De jonge patissier mocht het afgelopen jaar meelopen met het team. ‘Ik heb er veel van geleerd’, zegt hij direct. ‘Ik ben het afgelopen jaar aanwezig geweest bij de vergaderingen en heb ook een aantal workshops gevolgd. Hierdoor ben ik verder in mijn ontwikkeling dan ik vorig jaar was’, stelt hij tevreden vast. De volgende testcase staat voor oktober gepland. Van Haarlem neemt op 3 tot en met 5 oktober deel aan de UIPCG World Championship Patisserie Masters in Berlijn. ‘Het is mijn eerste grote internationale wedstrijd, ik ben momenteel al hard bezig met de voorbereidingen.’ Wat betreft zijn toekomst is Van Haarlem duidelijk. ‘Ik wil voorlopig nog bij Huize van Wely blijven werken en er nog veel meer leren.’
 

     
     
     
 
 Beste nieuwkomer in 2005 Elsbeth Hekkert wordt gefeliciteerd door Paul Segers van Cointreau  Beste nieuwkomer in 2005 Elsbeth Hekkert wordt gefeliciteerd door Paul Segers van Cointreau
   

     
     
     
Alard Hoekerswever kreeg vorig jaar de publieksprijs uitgereikt door Jan Willem Jansen  
 
Nieuwkomers
Elsbeth Hekkert, zij werd bekroond met de titel beste nieuwkomer, kijkt ook met tevredenheid terug op het afgelopen jaar. ‘In de winkel (ze is werkzaam bij Bonbon Atelier A3 in Hattem red.) hebben we veel leuke reacties gehad op de prijs.’ Aanbiedingen van andere bedrijven heeft de 29-jarige niet gekregen. ‘Nee, bedrijven hebben me niet weg willen roven’, zegt ze lachend. Wel heeft Hekkert besloten per 1 maart weg te gaan bij A3. Ze gaat werken in de catering. ‘Werken met chocolade vind ik heel leuk, maar ik heb het zeven jaar gedaan en ik wil ergens anders kijken, een andere omgeving.’ Daarnaast wil Hekkert studeren aan de Kunstacademie, dat is ook de reden dat ze dit jaar niet mee doet aan de Dutch Pastry Award. ‘Ik ben druk bezig met een toelatingsprocedure, voor de DPA heb ik helaas geen tijd. Misschien volgend jaar weer.’
Hekkert moest haar prijs delen met Alard Hoekerswever, werkzaam bij Bakkerij A. Ronhaar in Hellendoorn. Hoekerswever kreeg ook de publieksprijs toegekend. ‘Dat was mooi’, stelt hij nuchter. Dit jaar zal de patissier uit Overijssel echter niet deelnemen aan de DPA wegens tijdgebrek. ‘Wil je een kans maken dan moet je er veel tijd instoppen en moet je je beste beentje voorzetten. Vorig jaar ben ik alleen al met het showstuk honderd uur bezig geweest.’ Volgend jaar denkt Hoekerswever wel weer van de partij te zijn. ‘Het is een mooie uitdaging en een mooie wedstrijd.’

Tips van Ronald van Haarlem

  • Begin op tijd
  • Begin met het taartje, levert de meeste punten op
  • Maak gebruik van ervaren mensen uit je omgeving
  •  

    Reageer op dit artikel