nieuws

Grondstofprijs brood licht gestegen banket gedaald

Nieuws

BAKKERSWERELD – De prijzen voor grondstoffen voor brood zijn de afgelopen maanden licht gestegen, banket is licht gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van NBC naar de ontwikkeling van kostprijzen.

Grondstofprijs brood licht gestegen banket gedaald

BAKKERSWERELD – De prijzen voor grondstoffen voor brood zijn de afgelopen maanden licht gestegen, banket is licht gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van NBC naar de ontwikkeling van kostprijzen.

De grootste stijger bij broodproducten is meel en bloem. De kostprijs van meel en bloem steeg met bijna veertien procent sinds juli van dit jaar. Gas steeg met bijna zeventien procent terwijl elektriciteit met zeven procent daalde. Krenten en rozijnen daalden met tien procent, de kostprijzen van gist, broodverbetermiddelen en verpakkingsmateriaal bleven gelijk. Het NBC verklaart de daling van elektriciteit doordat de energieprijs is aangepast naar de werkelijke situatie. De grondstofprijzen voor banket zijn licht gedaald hoewel er individueel grote verschillen zijn. Zo steeg de kostprijs van appels sinds juli met twaalf procent, ten opzichte van januari dit jaar is dat zelfs 36 procent. De kostprijs van energie nam met vier procent toe. Amandelspijs daarentegen daalde met elf procent. Amandelspijs en appels laten goed zien hoe afhankelijk de prijsontwikkeling is van de oogst, aldus NBC. Meel en bloem steeg met ruim vier procent.

Reageer op dit artikel