nieuws

Oranjetompouce blijft dé topper voor Koninginnedag

Nieuws

BAKKERSWERELD – De Oranjetompouce blijft dé topper voor Koninginnedag. Dit blijkt uit een kleine belronde van Bakkerswereld onder de Nederlandse brood- en banketbakkers. De tompouces varieren in prijs van € 1,05 tot €1,50.

Oranjetompouce blijft dé topper voor Koninginnedag

BAKKERSWERELD – De Oranjetompouce blijft dé topper voor Koninginnedag. Dit blijkt uit een kleine belronde van Bakkerswereld onder de Nederlandse brood- en banketbakkers. De tompouces varieren in prijs van € 1,05 tot €1,50.
 

Bakkerij De Jager uit Leerdam verkocht er 3500 terwijl hij op zaterdag 29 april gesloten was. Bij Echte Bakker van der Heijden gingen er op de zaterdagochtend zo’n 700 over de toonbank. ‘We hadden wel een paar andere Oranjeproducten, maar de tompouce is én blijft de bulk’, aldus deze Echte Bakker.
 
Dubbele omzet
Teunis Kamper, eigenaar van Echte Bakker De Jager uit Leerdam, spreekt over een superverkoopdag vrijdag 28 april. ‘Op vrijdag hebben we er de zaterdag bij uitgedraaid. De omzet was ruimschoots voldoende voor twee dagen.’ Naast de Oranjetompouce (€ 1,30) had De Jager ook Oranjesoezen (€ 1,55) en glazuurcakejes in het assortiment. ‘De tompouce blijft de topper.’ Over zijn openingstijden zegt hij het volgende: ‘Wij zijn altijd gesloten op Koninginnedag, dus dit jaar ook. Al moet ik zeggen dat het steeds moeilijker wordt. Volgend jaar bijvoorbeeld is het op maandag. Wat doe je dan? Ga je dan op de zaterdag ervoor al tompouces verkopen?’ Hoewel de meeste supermarkten ’s ochtends open waren, was de collega van De Jager in Leerdam ook gesloten.
 
Vier halen, drie betalen
Ook de zes winkels van Echte Bakker Brakenhoff in Assendelft en omgeving waren de zaterdag gesloten. Medewerker Elly Hindriks: ‘De vrijdag was wel een extra drukke dag. We hadden geen extra koopavond. Wij verkochten Oranjetompouces (€ 1,50), Oranjesoezen en speciale taartjes. Voor de tompouces hadden we een actie: vier halen, drie betalen. Dat liep super.’ Hoeveel tompouces er in totaal zijn verkocht, durft ze niet te zeggen. Collega Fred van Es uit Halsteren was zaterdag gewoon open tot 16.00 uur. ‘Vrijdag was een extra drukke dag, de zaterdagomzet was ietsjes minder dan normaal. Het scheelde denk ik zo’n € 100,- tot € 150,-. Niet veel dus. Het was echt wel de moeite waard. Mijn collega was alleen in de ochtend open.’ Van Es haakte maar beperkt in op Koninginnedag. ‘We hebben een paar Oranjetompouces en Oranjekoeken verkocht. Niet veel. Supermarkten stunten er mee, en dan ga ik ze niet voor een rotprijsje verkopen.’
 
Openingstijden onduidelijk
Voor Christien Lankes van de gelijknamige Brood en Banketbakkerij in Reuver was het onduidelijk wat ze met de openingstijden moest doen. ‘Wij zijn tot 13.00 uur open geweest. Maar erg duidelijk was het niet. Veel winkeliers hier waren gesloten. Wij hebben wel een goede dag gehad. Ik denk dat we zo’n honderd Oranjetompouces (€ 1,05) hebben verkocht en daarnaast veel abrikozenvlaaien. Vrijdag was bij ons veel drukker, klanten wisten dus ook niet goed welke winkels wel of niet open waren.’
Bij banketbakkerij Frank Wesseling uit Leidschendam liep de verkoop van de tompouce (€ 1,35) zo goed dat de ondernemer om kwart over elf op zaterdagochtend was uitverkocht. ‘We zijn toen overgegaan op de Oranjesoezen (€ 1,55). Daarnaast hadden we nog Oranje-boven-cake (van € 4,95 voor € 3,95) en Oranje-boven-schnitt (van € 7,95 voor € 6,95). De cake bevatte abrikozen, rozijnen en chocolade. De schnitt is van Moscovisch beslag, Zwitserse room en aardbeien.’ De zaak was geopend van 8 tot 13.00 uur, zo laat medewerker Henny Mars nog weten.
Bakker Bart verkocht vier Oranjetompouces voor € 2,45. De Hema verkocht ze voor € 0,75 per stuk.
 

Reageer op dit artikel