nieuws

Ophef over broodonderzoek Consumentenbond

Nieuws

BAKKERSWERELD – Het Korenlander donker van Plus en het meergranenbrood van Lidl bevatten nauwelijks meer vezels dan witbrood. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond dat vrijdag 12 mei is gepubliceerd in de Gezondheidsgids.

Ophef over broodonderzoek Consumentenbond

BAKKERSWERELD – Het Korenlander donker van Plus en het meergranenbrood van Lidl bevatten nauwelijks meer vezels dan witbrood. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond dat vrijdag 12 mei is gepubliceerd in de Gezondheidsgids.
 

De bond testte voor het onderzoek achttien zogenoemde donkerbruine broden van verschillende supermarkten. De conclusie: de consument wordt met kleurstof vaak gefopt. ‘Een bruine kleur zegt weinig over het gehalte vezels in een brood,’ zo schrijft de Consumentenbond in een persbericht. ‘Donkerbruine broden zijn vaak zo lekker bruin door toegevoegd moutextract of moutmeel, in feite een kleurstof.’ Verschillende kranten waaronder de Telegraaf, Trouw, het Algemeen Dagblad, het Reformatorisch Dagblad en veel regionale kranten publiceerden over het onderzoek. Veelal luidde de kop: ‘Bruiner brood niet altijd gezonder’ of ‘Gekleurd brood fopt klant’.
Hetzelfde concludeerde het RVU tv-programma De Keuringsdienst van Waarde op 28 juni 2004 ook al. Ook dit programma leverde destijds veel negatieve publiciteit op voor brood.
 
Etiket
Vier van de achttien onderzochte broden bevatten daadwerkelijk meer vezels dan een volkorenbrood. Daarbij ging het om het Oerbrood Dubbel Donker van Super de Boer (een kwart meer vezels dan een gemiddeld volkorenbrood), Lekker & Laag Klooster dubbel donker pompoen en twee broden die de bond bij C1000 kocht: Kamps Waldbrood en Zonnevolkorenbrood. Het merendeel van het brood is te vergelijken met het lichtere volkorenbrood. Het advies van de consumentenbond luidt: ‘Kijk goed op het etiket. De ingrediënten die er als eerste op staan, zitten het meest in het brood. Wordt bij de ingrediënten als eerste volkorenmeel of volkorentarwemeel genoemd, dan is er sprake van een gezond, vezelrijk brood. Anders kunnen klanten altijd nog aan het personeel vragen of het brood vooral uit volkorenmeel bestaat.’
 

Reageer op dit artikel