nieuws

Naam negerzoen verdwijnt

Nieuws

BAKKERSWERELD – De naam negerzoen verdwijnt. Koekfabrikant Van der Breggen is gezwicht voor de kritiek dat de naam racistisch zou zijn en verandert de naam van de historische lekkernij in ‘Buys Zoenen’.

BAKKERSWERELD – De naam negerzoen verdwijnt. Koekfabrikant Van der Breggen is gezwicht voor de kritiek dat de naam racistisch zou zijn en verandert de naam van de historische lekkernij in ‘Buys Zoenen’.

Al zesentachtig jaar gaat het kleine ronde koekje met een bol van schuim en een laagje chocolade door het leven als negerzoen. Zelfs in de dikke Van Dale wordt de populaire lekkernij omschreven. Bakkerij Van der Breggen, sinds 1997 verantwoordelijk voor de productie, vond het echter tijd om te moderniseren. “Negerzoen kan niet meer in deze tijd”, zegt Jos Verhoeven van Van der Breggen uit Tilburg. “Onze lekkernij moet een positieve uitstraling hebben. Dat is absoluut het geval met onze nieuwe productnaam.” De discussie rond de naam negerzoen speelt al jaren. Het woord ‘neger’ zou discriminerend en beledigend zijn. Uit een eerdere steekproef van de Telegraaf onder 5224 lezers bleek dat 96 procent het woord negerzoen absoluut niet discriminerend vindt. Veranderen van de naam zou ook geen zin hebben, omdat iedereen het toch negerzoen blijft noemen.
 

Reageer op dit artikel