nieuws

Jolink mag buiten geen oliebollen meer bakken

Nieuws

BAKKERSWERELD – Bakkerij Jolink uit Wijhe mag van zijn gemeente niet meer buiten oliebollen bakken. Afgelopen weekend tijdens de braderie was Jolink dan ook genoodzaakt zijn oliebollen binnen te bakken.

Jolink mag buiten geen oliebollen meer bakken

BAKKERSWERELD – Bakkerij Jolink uit Wijhe mag van zijn gemeente niet meer buiten oliebollen bakken. Afgelopen weekend tijdens de braderie was Jolink dan ook genoodzaakt zijn oliebollen binnen te bakken.
 

Je mist een stuk beleving. Mensen willen de oliebollen toch zelf warm uit het vet zien komen’, aldus de ondernemer. ‘Binnen bakken en buiten verkopen is bij lange na niet hetzelfde. De gemeente Wijhe/Olst heeft Jolink laten weten dat hij alleen buiten mag bakken mits hij vijf meter uit zijn eigen gevel staat en op drie meter afstand van andere kramen. ‘Tja, dan sta ik dus midden op de openbare weg. En daar mag ik ook niet staan omdat er dan geen ambulance door kan. Daar schiet ik dus weinig mee op.’ Tijdens de braderie hing aan de kraam een brief waarin Jolink zijn klanten de situatie uitlegt. ‘Klanten snappen het ook niet en staan zeker aan onze kant.’
 
Politie
Jolink snapt niet goed waar zijn gemeente over valt. ‘Veel collega’s in het land bakken gewoon buiten voor hun zaak. De olie ontbrandt pas bij een temperatuur boven de driehonderd graden. Ik bak de bollen op 180 graden. Niet op gas, maar gewoon elektrisch. Daarnaast zit er een dubbele beveiliging op. Zowel op de olietemperatuur als op de bedrading. Ik wil er best een brandblusser naast zetten of een blusdeken, maar deze regel begrijp ik niet. De slager staat ook gewoon buiten te kokkerellen.’ Jolink ruziet al een tijdje met de gemeente over het oliebollenbakken. Met Koninginnedag bakte hij bijvoorbeeld nog buiten, wat resulteerde in bezoek van de politie. ‘Dat was eind van de middag, ik had mijn bak al weer binnen staan, maar de politie wist ook niet goed wat ze er mee moest.’
 
Hulp NBOV
Jolink schakelde de hulp in van de NBOV die voor hem brieven schreef naar de gemeente. Henk-Jan Boswijk van de NBOV: ‘Jolink heeft de pech dat deze gemeente zich heel strikt aan de regels houdt. De regelgeving komt voort uit de gebeurtenissen in Volendam en Enschede en is in principe gebaseerd op gasbranders en open vuur. Wijhe past hem echter ook op het oliebollenbakken toe. Een gemeente mag dat zelf bepalen, ja. Verder is er heel weinig onderhandelingsruimte. Natuurlijk heb ik ook voorbeelden aangedragen waar het allemaal wel mag, maar tot op heden helpt het niets. Ik adviseer Jolink om de lokale pers in te schakelen. Soms zijn gemeenteraadsleden daar gevoelig voor en passen ze de regels aan.
 

Reageer op dit artikel