nieuws

Half miljoen euro geëist van Bart van Elsland

Nieuws

BAKKERSWERELD – Bart van Elsland, De oprichter van Bakker Bart moet volgens justitie een boete van een half miljoen euro betalen wegens belastingfraude.

BAKKERSWERELD – Bart van Elsland, De oprichter van Bakker Bart moet volgens justitie een boete van een half miljoen euro betalen wegens belastingfraude.
 

Bart van Elsland heeft de Belastingdienst voor 4,4 miljoen euro benadeeld, zo concludeerde de officier van justitie op donderdag 6 juli voor de rechtbank in Arnhem.
 
Daarnaast heeft de aanklager gevraagd om een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van acht maanden. Van Elsland schoof volgens justitie in 2000 en 2001 aandelen heen en weer tussen zijn bedrijf Elsland Beheer en een privédepot. Als de aandelen daalden, kon hij achteraf het verlies op conto van zijn bedrijf schrijven. Bij stijgende koersen daarentegen incasseerde hij de winst persoonlijk. Op die manier hoefde de zakenman minder belasting over de winst te betalen.
 
Transacties
De verdachte werd volgens de aanklager geholpen door een hooggeplaatste medewerker van Van Lanschot Bankiers, Marco van D.. Deze bankier heeft ‘zonder blikken of blozen’ transacties van Van Elsland teruggedraaid, aldus de officier van justitie. Justitie toonde zich zeer verbaasd dat de aandelentransacties bij Van Lanschot konden plaatsvinden. ‘Onbegrijpelijk dat Van D. voor grote transacties alleen kon paraferen zonder overleg met en instemming van collega’s’, zei de officier van justitie. Hij ziet de instemming van Van D. met de transacties als strafverminderend voor Van Elsland. Volgens de aanklager zit de bankmedewerker momenteel in Luxemburg. Hij is niet langer werkzaam bij Van Lanschot. De oprichter van Bakker Bart stelde dat hij alleen maar opdracht voor de transacties had gegeven, omdat hij dacht dat er eerder fouten waren gemaakt. Hij zou advies van het accountantskantoor BDO hebben opgevolgd.
 
 

Reageer op dit artikel