nieuws

Eindejaarsverkoop 2005 positief

Nieuws

De bakkerijsector heeft een goede omzet gedraaid tijdens de kerstdagen, dat stelt Jan Buitelaar van Beko Dienstverlening in Maarssen.

De bakkerijsector heeft een goede omzet gedraaid tijdens de kerstdagen, dat stelt Jan Buitelaar van Beko Dienstverlening in Maarssen.
 

Buitelaar baseert zijn conclusie op de Beko omzetbarometer waarbij ruim honderd bakkersbedrijven zijn aangesloten. ‘Als ik de weken 50 tot en met 52 in 2005 optel, zien we een omzetstijging van 15 procent bij een gelijk aantal klanten.’ Toch houdt Buitelaar een slag om de arm over de goede cijfers: ‘De weken van 2005 en 2004 zijn slecht met elkaar te vergelijken. In 2004 waren er meer verkoopdagen dan vorig jaar, bovendien hadden we in 2005 geen week 53, in 2004 wel en dat scheelt natuurlijk.’ De omzetstijging van vorig jaar is volgens Buitelaar voornamelijk te danken aan de stijging van de gemiddelde besteding. Volgens de bedrijfsadviseur van Beko is dit een vertekend beeld, omdat de prijzen van de producten ook zijn gestegen. ‘Die prijsstijging zie je natuurlijk terug in de gemiddelde besteding.’Het aantal klanten nam licht af tijdens de eindejaarsverkoop. Een trend die over heel 2005 is waar te nemen. ‘Het klantenaantal is 100 of laat zelfs een kleine min zien en die trend lijkt zich in 2006 voort te zetten. Vooral bedrijven met een omzet tot 3000 euro hebben het moeilijk. Alleen in winkels met een omzet rond 9000 euro zien we het klantenaantal toenemen. Er is een aantal bedrijven dat het qua omzetontwikkeling goed doet, maar er is ook een aantal dat het minder goed doet en die bedrijven trekken het gemiddelde naar beneden. De ondernemers doen hun best, daar kun je niks van zeggen, maar ze zouden meer met ondernemen bezig moeten zijn.’ Volgens Buitelaar zijn de cijfers van sinterklaas te vergelijken met die van de kerst.’
 

Reageer op dit artikel