nieuws

2005: omzetstijging bakkerij 2,2 procent

Nieuws

BAKKERSWERELD – Voor de bakkersbedrijven was 2005 gemiddeld een goed jaar. Dat blijkt uit het onderzoek Cijfers en Trends in de ambachtelijke brood- en banketbakkerij van Beko Dienstverlening, een samenwerkingsverband tussen Beko Advies en CAD Accountancy.

2005: omzetstijging bakkerij 2,2 procent

BAKKERSWERELD – Voor de bakkersbedrijven was 2005 gemiddeld een goed jaar. Dat blijkt uit het onderzoek Cijfers en Trends in de ambachtelijke brood- en banketbakkerij van Beko Dienstverlening, een samenwerkingsverband tussen Beko Advies en CAD Accountancy.
 

De gemiddelde omzet van de gemengde bedrijven steeg met 2,2 procent. Bij een inflatiepercentage van 1,7 procent levert dat voor het eerst sinds jaren een autonome groei op. Winkels met een omzet tot €250.000 moesten omzet inleveren (2,4%). Voor de banketbakkerijen levert 2005 een iets ander beeld op. De aan het onderzoek deelnemende bedrijven wisten in 2005 een omzetplus te realiseren van 1,8 procent. Hier is dus geen sprake van reële omzetgroei. Ook hier deden grotere bedrijven het beter. Uit de cijfers blijkt ook nu weer, dat de kleinere bedrijven het steeds moeilijker krijgen. Volgens bedrijfsadviseur Jan Buitelaar van Beko Dienstverlening zal hun aantal langzaam maar zeker verder afkalven: ‘Bedrijven tot € 250.000 worden economisch te klein om rendabel te kunnen exploiteren. Dit laat echter onverlet dat er een aantal ondernemers en partners zijn die dit soort bedrijven zullen blijven exploiteren tot de pensioengerechtigde leeftijd. Ze verdienen er dan een inkomen, maar dat zal een minimaal inkomen zijn. Mensen hebben echter weinig alternatieven, dus ze moeten wel verder. Dit tij zal moeilijk te keren zijn. In dit soort bedrijven vind je vaak de nodige stille armoede.’
 
Overgang
Volgens Buitelaar verkeert de bakkerswereld in een soort overgangssituatie. Het totale aantal bedrijven neemt weliswaar in totaliteit af, maar ‘er komt een nieuwe jonge generatie ondernemers aan die niet alleen bezig zijn met het bakproces, maar veel meer met het leiden van een bakkersonderneming. Dat wil niet zeggen dat ook in de hogere leeftijdscategorie geen ondernemers te vinden zijn. Er vindt over de gehele linie professionalisering plaats. Dat zal ook wel moeten, want de concurrentie (lees supermarkt) zit niet stil.’
 
 

Reageer op dit artikel