artikel

Mark Ribbink: ‘De ziel van het bedrijf blijft behouden’

Nieuws

Mark Ribbink: ‘De ziel van het bedrijf blijft behouden’
De broers Mark en Richard Ribbink. Foto: RSB

Mark Ribbink had plannen om ooit Bakkerij Jolink Van der Wal over te nemen. Toen het bedrijf failliet ging, kwam zijn voornemen in een stroomversnelling. De ondernemer besloot door te zetten en nam zeven bakkerswinkels en de centrale bakkerij in Apeldoorn over. Als de rookwolken rond het faillissement zijn opgetrokken, wil hij vernieuwingen doorvoeren. ‘Maar de ziel van het bedrijf blijft behouden’, benadrukt Ribbink.

Mark Ribbink, eigenaar van Ribbink’s Specialiteiten Bakkerij (RSB) uit Apeldoorn, heeft een lange relatie met Bakkerij Van der Wal Jolink. ‘Ik heb er jarenlang gewerkt. In feite is RSB een voortvloeisel uit Van der Wal Jolink en mijn vader, die bedrijfsleider is, is er al 45 jaar werkzaam. Ik ken de onderneming mijn hele leven al. In de verre toekomst was er het idee om Van der Wal Jolink over te nemen op een natuurlijke manier. Mijn broer Richard, die voorheen bij mij bedrijfsleider was, was hiervoor al in de leer bij Peter van der Wal. We zouden de komende jaren onderzoeken welke mogelijkheden er zijn.’

Het balletje bleek echter anders te rollen. ‘We werden nu al gedwongen om te kiezen of we het wel of niet zouden doen. Ik wilde het heel graag, maar het bleek lastig om de financiering rond te krijgen. Gelukkig heb ik met RSB veel contacten opgebouwd. Een persoon, die veel vertrouwen in me heeft en het reilen en zeilen van het bedrijf dichtbij heeft meegemaakt, hoorde van het faillissement en wilde wel financieren. Zodoende kon ik een bod uitbrengen.’

Het was een spannende acquisitie, blikt Ribbink terug. ‘Er waren meerdere geïnteresseerden. Gelukkig sprak niet alleen ons bod, maar ook onze toekomstplannen de curator aan. Een andere partij had zelfs een iets hoger bod, maar zowel ons bedrijfsplan als ons sociaalplan hebben voor de curator de doorslag gegeven.’

Basis intact

Eén van de plannen van Ribbink is om voorlopig niets aan het assortiment te veranderen. ‘De basis van het bedrijf blijft intact. We merken dat veel klanten heel bezorgd waren. Kan ik mijn favoriete brood in de toekomst wel blijven kopen?, vroegen ze zich af. Daar hoeven ze zich geen zorgen over te maken.’

Als de rookdampen van de overname zijn opgetrokken, dan worden er wel wat nieuwe producten aan het assortiment toegevoegd. ‘Ondanks dat we nieuwe producten gaan ontwikkelen, worden de ‘boegbeelden’ van het bedrijf, waarmee Van der Wal Joling bekend is geworden, in ere gehouden. We kiezen dus voor aanvulling op het huidige assortiment in plaats van vervanging.’

Als de rookdampen zijn opgetrokken, dan worden nieuwe producten aan het assortiment toegevoegd

Niet alleen de recepturen, maar ook de bedrijfsnaam blijft bestaan. ‘Het zou zonde zijn als we die zouden veranderen. Het bedrijf heeft een hele lange reputatie opgebouwd. De naam Ribbink zegt veel mensen niets. Mijn bedrijf produceert vooral onder private label. Dus veel mensen eten onze producten, maar hebben nog nooit van RSB gehoord.’

Minder vestigingen

Bewust koos Ribbink ervoor om niet alle vestigingen over te nemen. ‘Naast de centrale bakkerij nemen we zes van de zeven vestigingen in Apeldoorn over en de winkel in Epe. Over de locatie in Beekbergen zijn we nog met eigenaar Erik Zoet in overleg. We hebben hele positieve gesprekken gevoerd en verwachten op korte termijn duidelijkheid te kunnen geven. De twee vestigingen in Deventer komen samen met één winkel in Apeldoorn (De Maat) en Gendt te vervallen. De winkels in Elst en Lent worden overgenomen door Bakkerij ‘t Kraayennest.’ Dat was een bewuste keuze. ‘We willen het bedrijf wat kleiner en beheersbaarder houden. Bovendien willen we ons in de toekomst niet alleen op de winkels richten, maar zien we ook mogelijkheden in levering aan het derde kanaal.’

Inmiddels zijn er gesprekken met alle personeelsleden gevoerd. ‘Doordat we inkrimpen, hebben we helaas niet iedereen een nieuwe baan kunnen aanbieden. De gesprekken zijn met een lach en een traan verlopen. We zijn blij dat er nu rust komt. Met elkaar gaan we er keihard tegenaan.’

Dagelijkse leiding

De dagelijkse leiding van de bakkerij wordt gevoerd door zijn Mark’s vader Adrie en zijn broer Richard. ‘Door het faillissement moesten er snel beslissingen genomen worden. Zonder Richard, die bij mij al bedrijfsleider was, had ik de winkels niet overgenomen. Het is de bedoeling dat Richard onze vader opvolgt als hij over een paar jaar met pensioen gaat. Doordat Adrie al jaren een vast gezicht is op de werkvloer, zal er achter de schermen niet veel veranderen. Wat ik ook heel fijn vind, is dat Peter van der Wal mij de komende weken wegwijs wil maken en pas daarna zijn eigen weg gaat. Daar ben ik hem heel bijzonder dankbaar voor’, aldus Ribbink, die RSB en Van der Wal Jolink van bovenaf zal gaan besturen.

De ondernemer is blij dat er een eind is gekomen aan alle onzekerheid van de klanten en het personeel. ’Er is eindelijk duidelijkheid. Iedereen gaat met een positief gevoel de toekomst tegemoet. We gaan er keihard tegenaan. Ik ben heel blij dat alle winkels na het faillissement gewoon open zijn gebleven. De curatoren hebben echt een pluim verdiend. Zij hebben op een hele positieve manier zich hard gemaakt voor het behoud van Van de Wal Jolink. En daar gaan mijn vader, broer en ik de komende jaren mee door!’

Reageer op dit artikel