artikel

Troostwijk Veilingen helpt apparatuur een tweede leven geven

Nieuws 2191

Troostwijk Veilingen helpt apparatuur een tweede leven geven
De bedrijven bieden ook in de bakkerijsector diverse kavels aan. Foto: Troostwijk Veilingen

Wie apparatuur in een hoekje laat verstoffen, heeft liquiditeit waar hij niets mee doet. Verkoop overtollige machines, adviseert Troostwijk Veilingen, dat daarbij de helpende hand biedt met online veilingen.

Na de aanschaf van nieuwe machines komen de oude nog wel eens in een hoekje te staan en dat is zonde, meent Andrej Pieterson, accountmanager Food Processing Industries bij Troostwijk Veilingen. ‘Er staat waarde te verstoffen. Het surplus aan machines is pure kapitaalvernietiging. Alles heeft waarde. Het idee dat je de oude machines moet bewaren voor het geval de nieuwe het niet doen, is onlogisch. Op de nieuwe machines zit garantie en daarnaast heb je een service level agreement afgesloten. Het risico van de nieuwe machines is daarmee afgedekt. Die oude machines hoef je niet te bewaren, die staan alleen maar stof te happen en worden zo nu en dan verplaatst. Daar worden ze niet beter van.’

Schatgraven

De oude machines van een bakkerij zijn goed te verkopen, legt Pieterson uit. ‘Vaak zijn ze goed onderhouden en alleen vervangen omdat er meer capaciteit nodig was.’ Via een online veiling kunnen nieuwe eigenaren worden gezocht. ‘Wij geven een impuls aan de circulaire economie, we bieden producten een tweede leven.’
Schatgraven, dat is wat Pieterson doet als hij bij bakkerijen de waarde van de oude apparatuur taxeert. ‘De opdrachtgever heeft vaak geen idee wat hij aan waarde heeft staan. Dat kan mee- of tegenvallen.’

Voor beide partijen interessant

Alles heeft waarde, dus zegt Troostwijk alleen nee tegen de opdracht als de verwachting van de eigenaar en de waarde zoals de taxateur die inschat, te ver uit elkaar liggen. ‘Het moet voor beide partijen interessant zijn. We kunnen de waarde van machines door onze ervaring en expertise goed inschatten. Veilen is een perfecte manier om de marktprijs vast te stellen. Zie een veiling als een mix.’

Andrej Pieterson, accountmanager Food Processing Industries bij Troostwijk Veilingen. Foto: Troostwijk

Andrej Pieterson, accountmanager Food Processing Industries bij Troostwijk Veilingen. Foto: Troostwijk

Als je denkt dat die kneder veel gaat opbrengen, maar dat die mixer niets gaat doen, dan pakt het andersom uit. Het gaat om wat je onder de streep overhoudt aan de hele veiling.’ Enkele apparaten worden verkocht in veilingen met meerdere aanbieders. ‘We bieden een mix van apparatuur aan, die bepaald is aan de hand van schaarste en diversiteit. Stel, iemand koopt een kneder, en weet dat hij die op een bepaalde dag moet ophalen. Als hij dan ook nog een opboller wil hebben, dan is het aantrekkelijk om die gelijk ook te kopen, zodat hij maar één keer hoeft te rijden.’

Opgeld plus factuur

Het opgeld dat voor de koper bij de prijs voor de machines op komt, is voor Troostwijk, maar het veilinghuis stuurt vaak ook nog een factuur naar de opdrachtgever. Staan er bij de verkopende partij perfect glanzende machines klaar, dan is de factuur lager dan wanneer er een sleutel van een schuur overhandigd wordt, waar vieze apparaten staan die schoongemaakt en gedemonteerd moeten worden.

Vooral vrijwillige veilingen

In de Nederlandse voedingsindustrie vinden vooral vrijwillige veilingen plaats. ‘Het gaat dan om bedrijfsbeëindiging, bijvoorbeeld als er geen opvolger is voor een familiebedrijf, of de ondernemer die stopt als de huur van het pand ineens exorbitant hoog is geworden. Daarnaast komen er overtollige machines vrij door herinvestering, zijn er nieuwe aangeschaft of is er overcapaciteit ontstaan na een horizontale overname, waarbij een regionale bakkerij een andere bakkerij overgenomen heeft.’
Wie een apparaat wil verkopen, is verplicht alle informatie bij te voegen. Hou rekening met een doorlooptijd. Tussen de inventarisatie en het moment dat de opbrengst van de veiling op de bankrekening staat, zitten zeker acht weken. ‘Bel niet op 1 december als je pand op 1 januari leeg moet zijn,’ waarschuwt Pieterson. De tijdspanne heeft onder meer te maken met de marketingcampagne voor de veiling, waarvoor onder meer de 1,3 miljoen verzamelde e-mailadressen worden ingezet. De inschrijvers van de nieuwsbrieven geven hun interesses aan. ‘Voor bakkerijmachines hebben we 40.000 tot 60.000 geïnteresseerden.’

Online showroom

Als voor de veiling een geschikt moment is uitgezocht, bouwt de veiler een online showroom op. Dat wat eenmaal is aangeboden aan het veilinghuis, wordt ook verkocht via een veiling. Staat er in de tussentijd een koper voor de deur met een goed bod, dan kan hij of zij dat bod alleen nog via de website doen. Gebruikte machines gaan vooral naar het buitenland. Broodmachines gaan momenteel veelal naar Afrika, maar dat kan volgende week een ander continent zijn. De tendensen in de markt worden bepaald door allerlei factoren, zoals de subsidies van dat moment.
Ook in Nederland vinden gebruikte machines aftrek. ‘Het gaat dan om bedrijven die heel snel een machine nodig hebben, zoals een mixer om snel meer pepernoten te bakken. Zo’n machine doet dan €500 tot €700, terwijl een nieuwe €5000 kost. Ook kleine bedrijven, starters of bedrijven die met productontwikkeling bezig zijn en eerst willen zien of hun product aanslaat, kijken naar gebruikte apparatuur.’

‘As is, where is’

Kopers doen er goed aan zich voor te bereiden, want kopen op een online veiling doe je ‘as is, where is’. Dat wil zeggen dat op via een veiling gekochte spullen geen garantie zit en ook geen bedenktijd van twee weken, wat je wel hebt bij een reguliere online aankoop. Je voorbereiden op een veiling doe je door met een deskundige naar de kijkdagen te gaan. Lees de omschrijving van de machines op de online veiling goed, aangetroffen defecten staan erbij. Zoek tevoren van iedere machine het serie- en typenummer op, waarmee de onderhoudshistorie veelal te achterhalen is. Let op dat de prijs die je biedt niet dezelfde is als die je moet afrekenen. Er komt nog opgeld (16 procent) bij. Wie goed geïnformeerd is, kan online echter een goede deal sluiten.

Reageer op dit artikel