artikel

Persoonlijk bedrukte bonbondoosjes

Nieuws

Persoonlijk bedrukte bonbondoosjes

Diverse chocolatiers zijn enthousiast over de bedrukte bonbondoosjes van Adviesbureau 4P van Hans Buist uit Spijkenisse. Ondernemers kunnen de doosjes bedrukt bestellen, maar ook onbedrukt en er zelf iets op printen. Zo kun je bijvoorbeeld voor jubilea persoonlijke doosjes maken met een foto, of een speciaal doosje voor een lokaal evenement.

Diverse chocolatiers zijn enthousiast over de bedrukte bonbondoosjes van Adviesbureau 4P van Hans Buist uit Spijkenisse. Ondernemers kunnen de doosjes bedrukt bestellen, maar ook onbedrukt en er zelf iets op printen. Zo kun je bijvoorbeeld voor jubilea persoonlijke doosjes maken met een foto, of een speciaal doosje voor een lokaal evenement.

Holle schuimbollen
Met holle schuimbollen kun je veel variaties met ijs, slagroom, bavarois of crème maken. Bollen kookschuim spuiten op siliconenpapier, waaronder natgemaakt schuimrubber is aangebracht. Voor een ruw (rotsachtig) uiterlijk met een vork nonchalant puntjes trekken. Wanneer het siliconenpapier goed nat geweekt is, kan het ook alleen gebruikt worden. Bakken bij een temperatuur van 125ºC circa 40 minuten. De onderzijde blijft dan mooi zacht, terwijl de bol zelf mooi stevig wordt. Schuimbollen met een lepel uithollen en nadrogen. Om het zacht worden tegen te gaan schuimbollen aan de binnenzijde voorzien van witte chocolade.

Luchtige gangmakers
Vervang hiervoor uw traditionele cakebeslag eens door slagroomcakebeslag. Het verkort uw baktijd en deze luxe koeken bevatten minder calorieën.

Glanzende glaçage voor taarten en gebak
Meng en verwarm (45ºC) hiervoor gelijke delen blanke gelei(mirror) en chocolade (voor soezen). Voor mooi snijdbare taart of gebak glaçage 10% vloeibare room toevoegen. Met als basis witte chocolade zijn er ook talloze kleuren glaçages te maken. Gebruik hier een verhouding van 600 gram witte chocolade en 400 gram blanke gelei.

Upside-down gebak
Denk eens andersom en pak als basis een spiegel van warme blanke gelei en fruffi (licht gebonden vruchten, half om half). Verder in combinatie met bavarois en biscuit opbouwen en na koelen het geheel omdraaien en voilà, je hebt fruitspiegelgebak.
Deze drie tips zijn afkomstig van Jan Dalebout (Carels Goes).

Stroopwafel als cadeau
Verpak stukjes stroopwafel met chocolade als een cadeautje. Eventueel kan er nog een speciale stroopwafellikeur bij.

Zandkorrels
Truffelkogeltjes puur gevuld met pure ganache, smaak schelvispekel, zeezout. Met een huidje van zandsuiker (Caribean gold Sugar/pure rietsuiker).

Flessenpost
Flesjes gevuld met ‘zandkorrels’ (specialiteit) plus een briefje waar de klant zijn verhaal op kwijt kan. Het flesje kan natuurlijk ook gevuld worden met gewone bonbons/chocolaatjes.

Gekonfijt fruit met chocolade
Verkoop gekonfijte vruchten zoals ananas, vijgen, sinaasappelschijfjes en gember. Deze zijn bij uitstek geschikt om met chocolade te worden omgeven.
Deze tips zijn van Robert Willemsen, eigenaar van Chocoladehuis Willemsen in Zandvoort.

Minitruffels
Truffelkogeltjes met vulling omgeven met een huidje van gekleurde en op smaak gemaakte suiker. Deze suiker (pannenkoeksuiker) is er in zes smaken. Er komen diverse nieuwe soorten suiker op de markt voor het afwerken van truffelkogels of galletjes.

Gekleurde cacaoboter in flacons
Kant-en-klaar gekleurde cacaoboter voor het aanbrengen van kleur bij bonbons en/of holfiguren. Ook leuk om gekleurde chocoladeplakken te maken. Tekening of kleurplaat onder een buigzame (guitar)sheet aanbrengen en met kornet of penseel verwarmde (warmtekast of magnetron) cacaoboter aanbrengen. Na stollen laagje chocolade of speciaal in de handel voorkomende ganache aanbrengen en na licht stollen uitsteken of uitsnijden. Een glanzende chocoladeplak is het resultaat. Ook bijzonder geschikt bij een chocoladeworkshop toe te passen.

Snoepzakken voor kleine hoeveelheden
Zeer geschikt om kleine hoeveelheden vulling of chocolade in aan te brengen zijn de in de handel voorkomende snoepzakken. De Berenkuil in Ouderkerk aan den IJssel maakt er dankbaar gebruik van en vindt het vooral tijdens een workshop uiterst handig.

Champagne sneeuwballen
Prima voor de feestdagen: soezenbeslag (kwart minder water en 10% van soezenbeslag aan krenten of rozijnen toevoegen) door middel van kleine ijsknijper (10 gram) in de frituurolie bakken bij een temperatuur van 180-190ºC. Bij grote frituurbakken is het ook mogelijk kleine bolletjes op siliconenpapier te spuiten, omgekeerd in de olie aanbrengen en zodra ze loslaten, het papier verwijderen. Vullen met champagnemousse. Licht bestuiven met kaneel en decorsuiker.
Coupe vlaflip
Heerlijke vlaflip aanbrengen in glazen coupeglazen (Xenos) wanneer u over een lunchroom beschikt, maar ook in plastic (champagne)glazen (ISPC). Zijn zo door uw klanten mee te nemen naar huis om de vlaflip als dessert te serveren.
Collegiale tips van Hein Geers.

Speciale chocoladeballetjes
Speciale chocoladeballetjes en balletjes in neutrale kleur kunnen gemakkelijk iedere gewenste kleur worden gegeven, door ze met wat poederkleur in een bakje om te rollen. Een prima simpele kleurige decoratie voor bijvoorbeeld slagroomtaarten.

Stekertjes met springveer
Patissier Lizette van Groenensteijn, werkzaam bij Dunya’s Taartenatelier, brengt gemakkelijk marsepeinbloempjes aan op een taart met behulp van stekertjes (met springveertje aan de achterzijde) en een nat sponsje.

Bruidspaartje van rolfondant
Omdat kleurstoffen in marsepein en rolfondant er vaak voor zorgen dat deze nogal slap worden om er figuurtjes van te maken werkt Charl Odijk wat tylose door de marsepein of rolfondant. Deze neemt direct vocht op en zorgt er voor dat de marsepein of rolfondant minder slap wordt en sneller droogt.

Kleuren met goud- en zilverpoeder
Om marsepein of rolfondant een mooie gouden of zilveren kleur te geven zet Charl Odijk de te kleuren taart of plak marsepein 5 minuten in de vriezer zodat er een condenslaagje ontstaat, om het vervolgens met behulp van een kwast en de gewenste kleurpoeder licht te kleuren.

Gelpasta’s
In plaats van de gebruikelijke kleurstoffen kunnen we tegenwoordig ook gebruikmaken van speciale gelpasta’s in de meest uitlopende kleuren. Je hebt maar weinig nodig om een juiste kleur te verkrijgen en doordat er minder vocht in is verwerkt wordt de marsepein, icing of rolfondant ook minder snel slap en is daardoor prettiger te verwerken.
Schuimplastic matjes
Vaak zitten er tussen verpakkingsmaterialen handige hulpmiddeltjes. Zo kunnen plastic matjes die vaak om suikerbloemboeketten zitten gebruikt worden om speksteenpoeder op marsepein aan te brengen of als sponsje om marsepeindecoraties iets te bevochtigen om op een taart aan te brengen.
Schuimplastic is ook handig met speksteenpoeder om marsepein of rolfondant door de uitrolmachine op dikte te brengen in plaats van een linnenzakje om het stuiven tegen te gaan.
Tips van Wilco den Otter en zijn chefpatissier Charl Odijk (Dunya’s Taartenatelier in Rotterdam).

 

Reageer op dit artikel