nieuws

‘Gewoon chagrijnig mogen zijn’

Mensenwerk 1586

Het nieuws dat de ambachtelijke bakkerij met uitsterven wordt bedreigd, is deze week door de landelijke media flink opgepakt, dankzij actieve inbreng van de Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij. Paulien Cornelisse schetst 11 juli in haar column op de voorpagina van de Volkskrant welke indruk het bij haar achterlaat.

‘Gewoon chagrijnig mogen zijn’
Paulien Cornelisse Foto: fb

Bakkerijervaring. Zo luidt het kopje boven de column van 150 woorden van ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’-virtuoos Paulien Cornelisse. Hier volgt de integrale tekst.

‘Er zijn steeds minder bakkers in Nederland. In de krant kwam een bakker aan het woord die zei dat het heus wel meeviel met de uren die je moest maken; als je het handig aanpakte, kon je het allemaal best in zestig uur per week doen. Als je één dag per week vrij hebt, hoef je dus maar tien uur op een dag te werken. Dus waar hebben we het over? De bakker had nog een geruststellende mededeling. Het vroege opstaan wat we associëren met het bakkersvak, dat is onzin. Je kunt gewoon om een uur of zes beginnen!
Kortom, geen enkel probleem, behalve dat je moet beseffen datje je klanten ook een beetje moet entertainen, want de mensen willen worden ‘ondergedompeld in de bakkerijervaring’.
Vooral op dat laatste loopt het stuk, denk ik. Als we willen dat er goede bakkers blijven bestaan, moeten we met elkaar afspreken dat ze gewoon chagrijnig mogen zijn.’
Paulien Cornelisse

Reageer op dit artikel