nieuws

Inventaris Rotterdams hobbymuseum Carlier te koop

Mensenwerk

De familie De Rouw in Rotterdam, voormalig eigenaar van Banketbakkerij B.J. Carlier, zoekt een koper voor de inventaris van hun hobbymuseum. De inventaris is opgebouwd sinds de oprichting in 1900 en betreft een verzameling brood- en banket-gereedschappen, – vormen en -apparatuur.

Inventaris Rotterdams hobbymuseum Carlier te koop
Een deel van de inventaris die te koop is. Foto's: Magda Rouw

Jos en Magda Rouw hebben beiden de leeftijd van 76 jaar bereikt en willen de inventaris van het hobbymuseum boven banketbakkerij Carlier in Kralingen Oost overdoen naar een partij of organisatie die de waarde van dit culturele erfgoed ziet en wil benutten. De verzamelplek is op afspraak te bezoeken door liefhebbers.

Inventaris sinds 1900

Grootvader Carlier begon de bakkerij rond 1900 aan de Avenue Concordia 97. Drie jaar later verkaste het bedrijf naar het Art-Decopand op nummer 57. De allerbeste banketbakkersartikelen moesten immers vanuit de mooiste winkel worden verkocht. Sinds 1903 is er niets meer veranderd aan het interieur.

De banketbakkerij is jaren geleden overgenomen door een medewerker van de familie Rouw, Arthur van Poll

Jos Rouw legde verzameling aan

Toen Jos Rouw het bedrijf van zijn ouders (zijn moeder was een Carlier) overnam, koesterde hij de inventaris en begon naast zijn werk hobbymatig  banketvormen en aanverwante materialen te verzamelen. Later kwam daar ook veel broodgereedschap bij.

‘We hebben een complete verzameling speculaasvormen en puddingvormen, maar ook beschuitblikken, weegschalen, botervormen, een carriër (kleine bezorghandkar, red). We hebben heel veel’, vertelt Magda Rouw. ‘We komen nu op een leeftijd dat we er afstand van willen doen.’ Er zitten ook veel spullen bij die goed decoratie te gebruiken zijn, laat zij weten.

Bestaande musea hebben al veel

Vanzelfsprekend zijn de bakkerijmusea in Medemblik en Hattem benaderd, maar die hebben volgens Magda Rouw al veel vergelijkbaar materiaal.

Meer informatie

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de familie Rouw, via
telefoonnummer 010-2141114.

Reageer op dit artikel