nieuws

‘Het mooiste compliment? Dat mensen niet naar de bakker gingen, maar ‘naar Anne’’

Mensenwerk 2817

Op 31 december sluit de ‘Bij Anne-winkel’ van Bakkerij J. Ummenthun in Panningen definitief zijn deuren. Onderneemster Anne Ummenthun stopt omdat zij geen mogelijkheden ziet om haar ambities in de bakkerijsector te realiseren. De Panningse Bakkerij Jacobs neemt de winkel over.

‘Het mooiste compliment? Dat mensen niet naar de bakker gingen, maar ‘naar Anne’’

Bakkersdochter Anne Ummenthun (28) begon bijna vier jaar geleden met haar winkel aan de Raadhuisstraat in Panningen, waar ze brood en banket uit haar vaders bakkerij in America verkoopt. ‘Het idee om een eigen winkel te openen ontstond destijds spontaan en onverwachts’, vertelt Anne. ‘Ik had eigenlijk hele andere plannen: ik had net een studie communicatie afgerond en wilde een baan gaan zoeken in die richting. Tot ik een keer met mijn moeder in Panningen was en daar een mooi pand te huur zag staan. Perfect om de mooie producten van mijn vader Leo te verkopen! Hij had wel winkels in America, Horst en Venray, maar nog geen verkooppunt in de regio Panningen. Om een lang verhaal kort te maken: ik maakte een bedrijfsplan, kreeg meteen een lening bij de bank en gaf de inrichting van de winkel naar eigen inzicht vorm. Bijzonder is vooral dat alles op wieltjes staat, waardoor we de inrichting continu kunnen veranderen. Hierdoor blíjf je de klant verrassen en boeien.’

Geen ‘match’

De keuze om een winkel te openen in Panningen bleek een schot in de roos: vanaf het tweede jaar zaten de omzetten in de lift. ‘Het liep enorm lekker, we gingen ‘sky high’. Vooral de jeugd weet de winkel goed te vinden. Onder meer omdat ik volop actief ben op Facebook, acties doe met bijvoorbeeld festivalkaartjes en elke zondag open ben. Het mooiste vind ik als een klant met een vraag komt, bijvoorbeeld voor een speciaal product. Daarbij helpen, dat vind ik het allermooiste.’

Ik maakte een bedrijfsplan, kreeg meteen een lening bij de bank en gaf de inrichting van de winkel naar eigen inzicht vorm

Vanwege het succes wilde Anne een stap verder gaan: haar ambitie was om een bakkerij met meerdere winkels te runnen, bij voorkeur in het luxere segment. ‘Voorwaarde was wel dat deze bakkerij in een middelgrote plaats stond en dat er sprake was van een zelfsturend team in de bakkerij. Ik ben zelf immers geen bakker, maar meer een manager. Onder meer daarom viel de bakkerij van mijn vader af: deze is te klein en ligt op de verkeerde plek. Ik heb met diverse ondernemers gesprekken gevoerd, maar kon niemand vinden die in mijn plaatje paste. En die de kwaliteit kon leveren die ik wilde. Ik heb ook gekeken naar de mogelijkheden om samen te gaan werken met een andere bakker, maar ook daarin vond ik geen ideale ‘match’.’

Cirkel rond

Het feit dat het onmogelijk bleek om haar ambities te realiseren, deed Anne besluiten om haar winkel dicht te gooien. ‘Daarnaast loop ik op mijn tenen: ik sta alleen in de winkel en maak bijna zestig uur per week.’

De afgelopen periode zocht de onderneemster naar een overnamekandidaat voor haar winkel. ‘Ik wil mijn klanten niet in de kou laten staan. Er dienden zich meerdere kandidaten aan, maar uiteindelijk koos ik voor Bakkerij Jacobs. Daar had ik het beste gevoel bij, onder meer omdat zij uit Panningen komen. En wat het nog extra bijzonder maakte: mijn opa maakte bij Bakkerij Jacobs voor het eerst kennis met het bakkersvak. Wat dat betreft is de cirkel rond.’

Anne heeft nog geen idee wat ze vanaf 1 januari gaat doen. ‘Ik laat het op me afkomen, er komt vast iets moois op mijn pad. Maar ik ga mijn klanten wel enorm missen. Vooral de kindjes die speciaal voor een ‘recht’ croissantje ‘naar mij kwamen. En de mensen die niet ‘naar de bakker’ gingen, maar ‘naar Anne’. Dat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen.’

Reageer op dit artikel