nieuws

Ewals, De Echte Bakker Lekkerste Vlaaienbakker van 2018

Mensenwerk 5484

Ewals, De Echte Bakker uit Tegelen is de grote winnaar geworden van de jaarlijkse vlaaikeuring en mag zich Lekkerste Vlaaienbakker van 2018 noemen. De vlaaikeuring is een prestigieuze wedstrijd tussen alle ambachtelijke bakkers van Limburg.

Ewals, De Echte Bakker Lekkerste Vlaaienbakker van 2018
De top-3 van de Lekkerste Vlaaienbakker 2018: Ewals, De Echte Bakker, Tegelen; Bakkerij Heerschap, Roggel; en Bakkerij Kessels, Meijel. Foto: Jules Peeters/Bakeplus

De bakkers zenden twee vooraf bepaalde wedstrijdvlaaien in, die vervolgens worden beoordeeld door een vakjury. De wedstrijdvlaaien van 2018 zijn de Kruisbessen-schuimvlaai en de Zwarte-pruimenvlaai. De bakker die gemiddeld de beste beoordeling krijgt, mag zich een jaar lang Lekkerste Vlaaienbakker noemen.

Unaniem oordeel

De jury beoordeelde de vlaaien van Ewals unaniem als de beste. Belangrijke beoordelingscriteria zijn onder andere bakaard, bodem, vulling, aroma, smaak en de algemene indruk. Ewals, De Echte Bakker scoorde op alle criteria uitstekend en mag zich daarom met recht de Lekkerste Vlaaibakker noemen. ‘Een goede vlaai is dun van leer en dik van smeer. De vlaaien van Ewals waren uitmuntend gebakken’, zo vatte juryvoorzitter Vries de beoordeling van de winnende vlaaien samen.

Andere wedstrijden

Tijdens de vlaaikeuring zijn er ook nog andere keuringswedstrijden. Zo werden dit jaar ook vruchtenbrood en luxevlaai gekeurd. Voor de leerlingen was de wedstrijdvlaai de Abrikozen-kruimelvlaai.

Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker

De vlaaikeuring is onderdeel van de jaarlijks terugkerende ‘Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker’. Een week lang staat de ambachtelijke bakker centraal. De deelnemende bakkers zijn te herkennen aan een speciaal logo. Via de website Facebook.com/vlaaikeuring kunnen belangstellenden op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen.

Overzicht van alle winnaars

De vlaaien liggen klaar ter keuring door de jury. Foto: Jules Peeters/Bakeplus

Lekkerste Vlaaienbakker 2018:

  1. Ewals, de Echte Bakker, Tegelen
  2. Bakkerij Heerschap, Roggel
  3.  Bakkerij Kessels, Meijel

Vruchtenbrood:

  1. Thijs Koolen, De Echte Bakker, Ell

Luxe vlaai:

  1. Hagedoren, De Echte Bakker, Hoensbroek

Leerlingen niveau 1:

  1. Eline Engemann, GildeOpleidingen
  2. Anouk Crooijmans, GildeOpleidingen
  3. Senne Strijbosch, GildeOpleidingen

De leerlingen van niveau 2 en 3 strijden over een paar weken om de prijzen tijdens een Bake-off-wedstrijd.

Foto's

Reageer op dit artikel